Pažitka
Název:

Thajská květáková polévka


Thajská květáková polévka


Ingredience:
Ingredience:
větší květák, nakrájený na růžičky1 ks
sezamový olej3 lžíce
sůl1 lžička
cibule1 ks
zázvor2 lžíce
rozetřený česnek3 stroužky
kurkuma1 lžíce
thai curry pasta1 - 4 lžíce
domácí zeleninový vývar600 ml
kokosové mléko400 ml
Postup přípravy:

Květákovou polévku jsem původně chtěla připravit na první Navařeno, ale nakonec jsem ji uvařila školákům a učitelům.

Mně osobně velmi chutnala, neboť jak jsme již několikrát zmínila, jsem polévková. Snažím se zaměřit na zeleninové krémové polévky tak, aby byli zároveň zdravé. 

Tahle rozhodně patří k mým oblíbencům.

Troubu předehřejte na 420°C. Na plech vložte květákové plátky, pokapejte sezamovým olejem a osolte. Květák pečte 40 minut. 
V hrnci si rozpalte sezamový olej, přidejte cibuli a smažte 5 minut. Přidejte zázvor, česnek, kurkumu, kari pastu a promíchejte. Přidejte zbytek ingrediencí kromě kokosového mléka a přiveďte do varu. Poté uberte teplotu. Vytáhněte květák z trouby a dejte do polévky. Pár plátku květáku si nechte na ozdobu. 
Ručním mixérem, rozmixujte polévku, dokud není úplně hladká.  Přidejte kokosové mléko a popřípadě dochuťte solí.
Zdobit a ochutit můžete kapkami sezamového oleje, opraženými sezamovými semínky, chilli a limetkou.
K ozdobení plátky květáku, chilli papričky, jarní cibulka, opražené sezamové semínka, sezamový olej.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bártová

    zavřít okno