Ingredience: | |
uvařená nesolená jasmínová rýže | 200 g |
vyloupané a očištěné čerstvé krevety | 2 hrsti |
vejce | 2 ks |
jarní cibulka | 4 ks |
menší mrkev | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
světlá sojová omáčka | 3 - 4 lžíce |
hnědý cukr | špetka |
čerstvý koriandr | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Zálivka: | |
rybí omáčka | 1 lžíce |
teplá voda | 2 lžíce |
hnědý cukr | 1 lžička |
šťáva z limetky | dle chuti |
chilli paprička | 1 ks |
česnek | 1 menší stroužek |
Koupila jsem si zase knihu o asijské kuchyni. Mám už jich sice několik, ale inspirace není nikdy dost. Jmenuje se " Dobrého kari není nikdy dost " a recepty v ní jsou od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Je plná nejen thajských, indických a vietnamských pokrmů, ale i z jiných koutů Asie.
A protože jsem dneska s obědem spěchala, hned jsem si v ní zalistovala a našla super rychlou smaženou rýži. A za chvilku bylo hotovo.
Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát.
Doslaďte a dokyselte podle chuti).
Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat. Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem.
Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje.