Pažitka
Název:

Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou


Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou


Ingredience:
Ingredience:
uvařená nesolená jasmínová rýže200 g
vyloupané a očištěné čerstvé krevety2 hrsti
vejce2 ks
jarní cibulka4 ks
menší mrkev1 ks
česnek2 stroužky
světlá sojová omáčka3 - 4 lžíce
hnědý cukr špetka
čerstvý koriandr dle chuti
olej dle potřeby
Zálivka:
rybí omáčka1 lžíce
teplá voda2 lžíce
hnědý cukr1 lžička
šťáva z limetky dle chuti
chilli paprička1 ks
česnek1 menší stroužek
Postup přípravy:

Koupila jsem si zase knihu o asijské kuchyni. Mám už jich sice několik, ale inspirace není nikdy dost. Jmenuje se " Dobrého kari není nikdy dost " a recepty v ní jsou od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Je plná nejen thajských, indických a vietnamských pokrmů, ale i z jiných koutů Asie.
A protože jsem dneska s obědem spěchala, hned jsem si v ní zalistovala a našla super rychlou smaženou rýži. A za chvilku bylo hotovo.

Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát.
Doslaďte a dokyselte podle chuti).

Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat. Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem.
Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno