Ingredience: | |
kulatý rýžový "papír" | 10 listů |
zelí | 200 g |
větší mrkev | 1 ks |
houby - jidášovo ucho | 100 g |
rýžové nudle | 50 g |
větší cibule nebo jarní cibulky | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
sojová omáčka | 50 ml |
tmavý rýžový ocet | 50 ml |
čerstvý koriandr nebo thajská bazalka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Omáčka: | |
rybí omáčka | 2 lžíce |
rýžový ocet | 1 lžíe |
horká voda | 100 ml |
třtinový cukr | dle chuti |
limetková šťáva | 1 lžička |
česnek | 1 stroužek |
chilli paprička | dle chuti |
Když jsem byla na kurzu thajské kuchyně, tak jsme mimo jiné připravovali i jarní závitky. Ty se dělají po celé Asii, buď jsou nesmažené nepečené a říká se jim tzv. letní závitky anebo se smaží či nasucho pečou. My jsme dělali jak tepelně neupravené, tak jsme je nasucho opekli na pánvi. Obě varianty jsou narozdíl od smažených i dietní. Ukáži vám i postup při balení, není to nic složitého.
Zelí, mrkev, houby a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme (řídíme se návodem na obalu). Zeleninu a houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi s trochou oleje . Asi po 5 minutách přidáme rozdrcený česnek, sójovou omáčku a bazalku. Nakonec vše důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Rýžový papír krátce namočíme do vody a položíme na navlhčenou utěrku. Naplníme požadovaným množstvím nudlové směsi, přehneme okraje a napevno zarolujeme. Nejprve přehneme ze stran a poté pevně svineme ( viz. fotky )
Závitky podáváme buď bez další tepelné úpravy nebo je nasucho opečeme na pánvi či usmažíme v oleji.
Na zálivku nalijeme do misky rybí omáčku, ocet, rozmačkáme do ní česnek a nasekáme chilli papričku. Zalijeme horkou vodou a podle chuti dosladíme. Necháme zchladnout a před podáváním přecedíme. Můžeme také podávat se sladkou chilli omáčkou.
Podrobné info: