Pažitka
Název:

Thajské jarní závitky


Thajské jarní závitky


Ingredience:
Ingredience:
kulatý rýžový "papír"10 listů
zelí200 g
větší mrkev1 ks
houby - jidášovo ucho100 g
rýžové nudle50 g
větší cibule nebo jarní cibulky1 ks
česnek3 stroužky
sojová omáčka50 ml
tmavý rýžový ocet50 ml
čerstvý koriandr nebo thajská bazalka dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
Omáčka:
rybí omáčka2 lžíce
rýžový ocet1 lžíe
horká voda100 ml
třtinový cukr dle chuti
limetková šťáva1 lžička
česnek1 stroužek
chilli paprička dle chuti
Postup přípravy:

Když jsem byla na kurzu thajské kuchyně, tak jsme mimo jiné připravovali i jarní závitky. Ty se dělají po celé Asii, buď jsou nesmažené nepečené a říká se jim tzv. letní závitky anebo se smaží či nasucho pečou. My jsme dělali jak tepelně neupravené, tak jsme je nasucho opekli na pánvi. Obě varianty jsou narozdíl od smažených i dietní. Ukáži vám i postup při balení, není to nic složitého.

Zelí, mrkev, houby a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme (řídíme se návodem na obalu). Zeleninu a houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi s trochou oleje . Asi po 5 minutách přidáme rozdrcený česnek, sójovou omáčku a bazalku. Nakonec vše důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Rýžový papír krátce namočíme do vody a položíme na navlhčenou utěrku. Naplníme požadovaným množstvím nudlové směsi, přehneme okraje a napevno zarolujeme. Nejprve přehneme ze stran a poté pevně svineme ( viz. fotky )

Závitky podáváme buď bez další tepelné úpravy nebo je nasucho opečeme na pánvi či usmažíme v oleji.

Na zálivku nalijeme do misky rybí omáčku, ocet, rozmačkáme do ní česnek a nasekáme chilli papričku. Zalijeme horkou vodou a podle chuti dosladíme. Necháme zchladnout a před podáváním přecedíme. Můžeme také podávat se sladkou chilli omáčkou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno