Pažitka
Název:

Thajské zelené kuřecí kari


Thajské zelené kuřecí kari


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí stehenní řízky450 g
brambory220 g
cukrový hrášek nebo zelené fazolky100 g
olej1 lžíce
česnek1 stroužek
zelená kari pasta1 - 3 lžíce
kokosové mléko400 ml
rybí omáčka2 lžíce
třtinový cukr1 lžíce
limetka (šťáva z ní)1/2 ks
čerstvá bazalka nebo koriandr hrst
Příloha:
rýže dle potřeby
Postup přípravy:

Na zelené kari najdete spoustu receptů. Já jsem tentokrát zvolila docela jednoduchou variantu, která bude, doufám, dostupná pro všechny, kdo mají rádi trochu ostřejší jídlo. 

Moje thajská bazalka se v tom českém podzimu odebrala do věčných lovišť. Nakonec jsem do kari posekala hrst koriandru. A není to vůbec špatné. A teď už recept na extra snadné zelené kari, které ráda vařím do krabičky do práce (i proto ta snadná verze).

Nejdříve oloupejte brambory, překrájejte je na velikost sousta a dejte vařit. Lusky nebo fazolky přepulte a také dejte vařit. Fazolkám i luskům stačí tak 3 minuty, ať  zůstanou křupavé. Brambory uvařte doměkka. Vše slijte a dejte stranou.

Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve woku rozpalte olej. Vložte do něj česnek pokrájený n plátky a nechte zezlátnout. Pozor, trvá to jenom pár vteřin a je lepší mít o trochu míň zlatý česnek než mít česnek hnědý a hořký. Ihned, co začne česnek zlátnout, přidejte kari pastu a tak nechte pár vteřin rozvonět. Zalijte kokosovým mlékem a počkejte, až začne probublávat. Přidejte rybí omáčku a cukr, promíchejte.

Do vařící se omáčky vložte kousky kuřete. Vařte přibližně 10 minut, dokud není kuře hotové. Nakonec přidejte do omáčky brambory a cukrové lusky a nechte prohřát. 

Úplně na závěr, když už se omáčka nevaří, přidejte posekané bylinky a limetkovou šťávu.

Podávejte s rýží. Nejlépe jasmínovou nebo basmati.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno