

| Ingredience: | |
| velká bílá ředkev | cca 15 cm |
| salátová okurka | cca 15 cm |
| čerstvý koriandr | hrst |
| máta | snítka |
| Dressing: | |
| chilli paprička nakrájená na jemné nudličky | 2 ks |
| česnek | 1 větší stroužek |
| spodní část citronové trávy, jemně posekaná | cca 5 cm |
| rybí omáčka | 2 lžíce |
| šťáva z limetky | dle chuti |
| třtinový nebo palmový cukr | 1 lžíce |
| lžíce vody | dle potřeby |
Pořád někde čtu v receptech o skvělém thajském salátu Tom Sam, který se připravuje ze zelené papáji a já ne a ne na ni nikde narazit. Myslím, že kromě pražské asijské tržnice SAPA ji nikde jinde neseženete. Možná ještě v Brně. Ale to je mi oboje, jak se říká, prd platné. Tak jsem pátrala dál a našla alternativní recepty buď z nezralého manga nebo z okurky či bílé ředkve. Okurku a ředkev běžně sežene, tak se neochuďte o skvělou chuť tohoto salátu. Já vím, měly by tam být ještě sušené krevety, ale ty nemám a ani mi moc zrovna nejedou. Ale vy si je tam klidně přidejte.
Očištěnou ředkev a okurky nastrouháme škrabkou na nudličky. Já mám přímo na julienne nudličky škrabku. Ale můžete zeleninu nejprve nakrájet na slabé plátky a ty pak na nudličky. U okurky vynechte dužinu se semeny, ty tam nepatří. Oboje promíchejte s posekaným koriandrem a mátou.
Do mističky nalijeme rybí omáčku, limetkovou šťávu, vsypeme cukr a důkladně mícháme, až se cukr rozpustí. Pak přihodíme posekanou citronovou trávu, chilli papričku a rozmačkaný česnek. Pokud se vám bude zdát zálivka příliš koncentrovaná, přilijte lžíci vody.
Nalijeme k zelenině a promícháme.