Pažitka
Název:

Thajský salát z ředkve a okurky


Thajský salát z ředkve a okurky


Ingredience:
Ingredience:
velká bílá ředkevcca 15 cm
salátová okurkacca 15 cm
čerstvý koriandr hrst
máta snítka
Dressing:
chilli paprička nakrájená na jemné nudličky2 ks
česnek1 větší stroužek
spodní část citronové trávy, jemně posekanácca 5 cm
rybí omáčka2 lžíce
šťáva z limetky dle chuti
třtinový nebo palmový cukr1 lžíce
lžíce vody dle potřeby
Postup přípravy:

Pořád někde čtu v receptech o skvělém thajském salátu Tom Sam, který se připravuje ze zelené papáji a já ne a ne na ni nikde narazit. Myslím, že kromě pražské asijské tržnice SAPA ji nikde jinde neseženete. Možná ještě v Brně. Ale to je mi oboje, jak se říká, prd platné. Tak jsem pátrala dál a našla alternativní recepty buď z nezralého manga nebo z okurky či bílé ředkve. Okurku a ředkev běžně sežene, tak se neochuďte o skvělou chuť tohoto salátu. Já vím, měly by tam být ještě sušené krevety, ale ty nemám a ani mi moc zrovna nejedou. Ale vy si je  tam klidně přidejte.

Očištěnou ředkev a okurky nastrouháme škrabkou na nudličky. Já mám přímo na julienne nudličky škrabku. Ale můžete zeleninu nejprve nakrájet na slabé plátky a ty pak na nudličky. U okurky vynechte dužinu se semeny, ty tam nepatří. Oboje promíchejte s posekaným koriandrem a mátou.
Do mističky nalijeme rybí omáčku, limetkovou šťávu, vsypeme cukr a důkladně mícháme, až se cukr rozpustí. Pak přihodíme posekanou citronovou trávu, chilli papričku a rozmačkaný česnek. Pokud se vám bude zdát zálivka příliš koncentrovaná, přilijte lžíci vody.
Nalijeme k zelenině a promícháme.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno