Pažitka
Název:

THỊT BÒ KHÔ - sušené hovězí maso "Jerky"


THỊT BÒ KHÔ - sušené hovězí maso "Jerky"


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso zadní1 kg
citronová tráva4 stonky
sušený česnek1 lžička
palmový cukr2 lžíce
chilli vločky dle chuti
koření pěti vůní1 lžička
ústřicová omáčka2 lžíce
sůl1 lžička
černý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Vietnamské sušené maso je výborné jen tak samotné k vínu či pivu, ale je to také nezbytná surovina pro přípravu vynikajícího salátu NỘM BÒ KHÔ.

Příprava sušeného masa je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

Maso si nakrájejte po vláknech, tak aby se později dobře trhalo na vlákna.
Ostrým nožem krájejte 3 - 5 mm silné plátky a kdyby vám to nešlo a maso se vám příliš vlnilo, můžete použít malý trik a maso na malou chvilku (20 -30 minut) dát na mrazák.
 
 
Ze všech zbylých surovin si připravte marinádu na maso.

Citronovou trávu si nejprve nasekejte tupou stranou nože (uvolní více aroma) a teprve potom nasekejte nadrobno. Ideální je čerstvá. ale já mám citrónovou trávu v celých stoncích na mrazáku a tak je stále po ruce.
Kdo máte rádi opravdu pálivé, můžete přidat i lžičku mletého chilli. Kdo méně, dejte jen chilli vločky.
Palmový cukr se kupuje v kouscích ve tvaru polokoule, a aby se rychleji rozpustil, klidně ho nastrouhejte na jemném struhadle.
 
 
 
Promíchejte s masem, přikryjte fólií a nechte minimálně 4 hodiny odležet.

Pokud máte čas, tak klidně přes noc.

Poté vezměte pánev a jen tak na sucho bez oleje plátky opečte. Narovnejte jeden vedle druhého pěkně v jedné vrstvě, a když se maso malinko zatáhne, ztlumte plamen, přilijte 1 - 2 lžíce vody a přiklopte pokličkou.

Maso absorbuje tekutinu, vy ho dáte stranou a celý proces opakujete, dokud neopečete všechno maso.

 
 
Plech na pečení si vyložíte alobalem a maso na něho naskládáte. Opět zase jen v jedné vrstvě, tak aby se maso mohlo rovnoměrně vysušit.
 
 
Troubu s grilem zapnete na 200°C a plech umístíte doprostřed trouby. 
Maso v průběhu sušení několikrát otočte. 
 
Suší se 15 - 30 minut v závislosti na troubě a míře vysušení, jako požadujete.
Vietnamské sušené maso nemá být úplně suché a tuhé jako klasické Jerky.
Má být sice na povrchu suché, ale uvnitř stále ještě krásně žvýkavé.
 
Vychladnout nechte někde na mřížce a skladujte v dóze v lednici.
Takto upravené maso by mělo vydržet minimálně 5 dní. 
Až ho ale ochutnáte, nevydrží ani 5 minut.
 
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno