Pažitka
Název:

Toastový chléb s tangzhongem


Toastový chléb s tangzhongem


Ingredience:
Tangzhong:
voda160 ml
hladká mouka35 g
Těsto:
voda (160ml mléka + 60ml vody)220 ml
melasa/med/cukr (40g cukr)1 lžička
čerstvé kvasnice (7g sušené kvasnice)10 g
pšeničná hladká mouka/špaldová/celozrnná500 g
sůl1 a 1/2 lžičky
olivový olej (40g změklé máslo)3 lžíce
Postup přípravy:

Já dnes dělala k obědu halušky a i střapačky. Ty nejsou až tak fotogenické, ale večer jsem pekla tousťák s tangzhongem.
Je krásně vláčný a kdybych se nezakecala po telefonu, tak byl i méně vypečený. No musím ale říct, že spálený a nebo hořký určitě není. Je prostě na krásu.

Tento tousťák si zamilujete. Díky tangzhongu je vláčný, nedrobí se a je tááák nadýchaný.
Na fotce je upečený základní nemléčný typ, který nám více chutná. Ve výčtu surovin jsou to všechny ty, které nejsou v závorce. Občas zaměním  typ mouky a nebo lžičku něčeho sladkého.
 
Naopak ve světě a v Americe obzvláště milují mléčný druh (dle ingrediencí v závorce). Potrpí si na to, aby pečivo bylo více sladké a chutí připomíná něco mezi brioškou a houskou na hot dog či housku na hamburger.
 
Pokud jste se rozhodli, jako verzi upečete, můžeme se pustit do práce.
Tangzhong má sice zvláštní a krkolomný název, avšak příprava je velmi jednoduchá.
Vodu a mouku prošlehejte metličkou a postavte na sporák. Za stálého míchání svařte do husté pasty, která připomíná lepidlo na tapety.
 
Dejte stranou a nechte vychladnout.
 
Teď si odlijte trochu vlažné vody (mléka) z odměřeného množství, přidejte kvasnice a špetku cukru. Přikryjte ubrouskem a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Je to lepší udělat i v případě sušených kvasnic, protože zvláště u nich se mi stává, že občas těsto nenakyne.
 
Tangzhong, kvásek a zbytek surovin (krom másla - v případě oleje je to jedno) si přendejte do mísy a nechte vypracovat robotem. Bude to trvat přibližně 10 minut. Jestliže se rozhodnete pro verzi s máslem, tak si jeho množství rozdělte na 4 dávky a postupně zašlehávejte do těsta vždy po jednom kousku. Další přidejte, až se první vstřebá.
 
Těsto je dobře prohnětené, když sice mírně lepí, ale je krásně pružné a vláčné.
Vytvarujte z něho kouli a nechte kynout v míse, která je celá zabalená v sáčku, přetáhnutá potravinářskou fólií a nebo přehozena vlhkou utěrkou. 
Těšto nesmí v žádném případě oschnout. Když ho dáte do sáčku a nebo pod fólii, bude sami překvapeni, jak bude vše po vykynutí mokré.
Takto zabalené těsto nechte 1 a 1/2 hodiny kynout. Záleží, jak máte doma teplo, ale mělo by téměř třikrát zvětšit objem.
 
Po vykynutí těsto dejte na linku/vál a pomocí válečku rozválejte na 1cm tlustou placku připomínající obdélník.
Dost natěsno srolujte a vložte do formy, která je vymazaná malinkatým oříškem másla (cca 1/2 lžičky). Chleba nebude mastný, ale půjde krásně vyklopit.
 
Formu s těstem vložte zpět do sáčku a nechte cca 45 minut kynout.
Mezi tím si včas rozpalte troubu (200°C) i s malým pekáčkem na dně trouby, do kterého později nalijete horkou vodu, aby se v troubě vytvořila pára a těsto mohlo lépe růst a nepraskalo.
 
Teď přijde rychlá akce!
Do jedné ruky formu - druhou otevřít troubu - vložit chleba - nalít vodu - rychle zavřít dvířka.
 
Prvních 15 minut pečte na 200°C , pak vytáhněte pekáček na vodu a ztlumte troubu na 180°C a pečte 30 minut. Z toho posledních deset už jen tak bez formy přímo na mřížce. Opeče se tak krásně dohněda i spodní část chleba, která byla ve formě.
 
(po vytažení z trouby)

Po upečení můžete potřít horní kůrku malinko máslem a nebo rozprašovačem postříkat vodou.
Kůrka je zprvu dosti tvrdá, ale nebojte - změkne.
 
Rozhodně ale neberte telefony pět minut před koncem pečení.
Já se malinko zakecala a těch pět minut navíc bylo na kůrce znát. Nebyla sice spálená, ale zbytečně vypečená.
 
Chleba krájejte až po úplném vychladnutí.
 
Dobrou chuť! 
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno