

| Ingredience: | |
| hladká mouka | 500 g |
| sůl | špetka |
| cukr | 100 g |
| máslová Hera | 100 g |
| žloutky | 2 ks |
| droždí | 1/2 kostky |
| vlahé mléko | cca 250 ml |
| citronová kůra | dle chuti |
| Maková náplň: | |
| mletý mák | cca 400 g |
| citronová kůra | dle chuti |
| mléko | cca 1/2 l |
| cukr | dle chuti |
| mletá skořice | 1 lžička |
| strouhaný perník nebo lžička perníkového koření | 1 lžíce |
| vanilkový cukr | 1 ks |
| máslo | cca 70 g |
| Zdobení: | |
| sezamová semínka | dle chuti |
| rozinky | dle chuti |
Také milujete mák? U nás doma je dost oblíbený tak jsem zkusila zase něco jiného než klasické buchty.
Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahé mléka, necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek a ostatní přísady, zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Hotové těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Každý díl rozdělíme na 4 - 5 dílů, které vyválíme na obdélníky, naplníme makovou nádivkou a stočíme jako roládu. Poté první roládu stočíme jako šneka a přidáváme další. Uděláme takto dva koláče a potřeme vajíčkem, posypeme mákem nebo sezamem a ozdobíme rozinkami. Necháme na plechu ještě chvíli kynout a pak vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut podle typu trouby.
Makovou náplň si připravíme tak, že vše svaříme za častého míchání a necháme vychladnout.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: