Pažitka
Název:

Tom Yum Goong - Thajská krevetová polévka


Tom Yum Goong - Thajská krevetová polévka


Ingredience:
Ingredience:
vařící voda1 l
citronová tráva2 stonky
kafírové listy3 ks
galangal3 cm
žampiony5 ks
krevety20 ks
chilli paprička dle chuti
tamarindová pasta dle chuti
jarní cibulka2 ks
limetka2 ks
kokosové mléko1/2 plechovky
čerstvý koriandr dle chuti
rybí omáčka dle chuti
třtinový/palmový cukr1 - 2 lžičky
rýžový ocet dle chuti
Postup přípravy:

Tato polévka je ve světě nejznámějším Thajským jídlem. Dokonce je tak oblíbená, že natočili film se stejným názvem.

Je výborná, kyselá, ostrá a je prostě YUMMY !

Podle četnosti surovin to vypadá na dlouhé vaření, ale tato polévka je za deset minut hotová.

Vše si dopředu nakrájejte, krevety si očistěte a vodu na polévku si předvařte v konvici.

Pokud máte doma ale kuřecí vývar, tak ho klidně použijte.

V tomto receptu je několik surovin, které pokud nebydlíte ve velkém městě, nebude jednoduché sehnat.

Galangal, ale můžete nahradit zázvorem. Kafírové listy limetovou kůrou, ale je nutné dát pro citrusovou chuť citrónovou trávu. Tu před krájením nasekněte tupou stranou nože. Jen tak uvolní své aroma. 

Krevety raději kupte syrové a nebo mražené. Ty růžové předvařené už nejsou ono.

Když seženete neloupané, tak nevadí. Krunýře a hlavičky můžete použít na vývar, z kterého uvaříte polévku.

Ostatní suroviny jako limeta, koriandr, kokosové mléko, chilli a rybí omáčka dnes už koupíte v každém větším supermarketu.

Tamarindová pasta do originálního receptu nepatří, ale její chuť je citrusová a je v ní jak zázvor, tak i citrónová tráva. Navíc jsem se na ní stala závislou a tak jsem ji prostě musela přidat.

V Asijských tržnicích se prodává přímo pasta na Tom Yum polévku. Obsahuje všechny bylinky, koření a i krevety.
Já tuto pastu doma nemám, ale nebyl problém si vyrobit něco podobného.
Podrtila jsem citronovou trávu, zázvor, chilli a sušené krevety (ochucené). K tomu jsem dala lžíci tamarindové pasty a olej. 

Když máte vše potřebné k přípravě polévky nachystané, tak můžete začít!

Do hrnce si dejte horkou vodu, a nebo ohřejte vývar (kuřecí/krevetí).

Dále přidejte citrónovou trávu, kafírové listy a galangal. Vařte přibližně 2 minutky a můžete přidat houby, chilli papričky a nakrájené stonky z koriandru.

Vařte další 2 až 3 minuty a vložte krevety, chilli pastu (Tom Yum pastu) a jarní cibulky. Nezapomeňte stejně jako já, že nějaké vám musí zůstat na dokončení polévky při servírování.

Povařte přibližně stejnou dobu jako houby a vmíchejte kokosové mléko společně s koriandrem.

Nechte minutku provařit a dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou.

Rybí omáčka se dává nejen pro svou chuť, ale zároveň funguje i jako sůl, která se do polévky vůbec nepřidává.

Já mám ráda hodně kyselou a ostrou, proto si do hotové polévky dávám ještě čerstvé chilli a rýžový ocet.

Dobrou ostrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno