Pažitka
Název:

Tom Yum polévka


Tom Yum polévka


Ingredience:
Ingredience:
vyloupané krevety (nebo 250g kuřecích stehenních řízků)250 g
malá cherry rajčátka8 ks
středně velká mrkev1 ks
hlíva50 g
středně velká červená cibule1 ks
drůbeží vývar1,2 l
kousek zázvoru2,5 cm
rybí omáčka4 - 6 lžic
Tom Yum pasta2 lžíce
sezamový olej1 lžíce
kari listy (sušené)6 ks
chilli papričky dle chuti
česnek3 stroužky
citronová tráva3 stonky
kokosové mléko200 ml
posekaný čerstvý koriandr3 lžíce
limetková šťáva dle chuti
Na talíř:
chilli dle chuti
koriandr dle chuti
měsíček limetky dle chuti
rýžové nudle (Pho) dle potřeby
Postup přípravy:

Jste-li milovníci asijských polévek, tahle vám určitě zachutná. V receptu je varianta s kuřecím masem i ta s krevetami, můžete si vybrat. A nenechte se odradit na první pohled větším množstvím ingrediencí. Stojí to za to.

Zázvor a česnek pokrájejte na malé kostičky. Pokud myslíte, že se vám nepodaří úplně mini kostičky, radši zázvor nastrouhejte a česnek prolisujte. Cibuli nakrájejte na tenké nudličky, stejně tak i mrkev, hlívu a chilli papričky. Cherry rajčátka přepulte.

Rozpalte wok, vlijte olej, přidejte tom yum pastu, chilli papričky, česnek, zázvor a cibuli, všechno prudce a krátce opečte a zalijte vývarem. Citronovou trávu poklepejte paličkou, ať se rozvoní a přidejte ji do polévky. Přidejte i kari listy a vše přiveďte k varu. 

Ztlumte plamen a přidejte hlívu a mrkev. Pokud děláte variantu s kuřecím masem, v této chvíli přidejte i pokrájené maso. 

Bez pokličky vařte na mírném plameni 15 - 20 minut. 

Nakonec přidejte cherry rajčátka a krevety (pokud děláte krevetovou verzi) a ještě 5 minut povařte. Dochuťte rybí omáčkou, přidejte posekaný koriandr, kokosové mléko a podle chuti i limetkovou šťávu (přidám šťávu z půlky limetky a zbytek rozkrájím, ať si každý může dochutit podle sebe).

Připravte si rýžové nudle podle návodu (většinou stačí zalít horkou vodou a pár minut počkat).

Do misky dejte nudle, přilijte polévku a posypte čerstvým koriandrem a chilli podle chuti.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno