Pažitka
Název:

Tomatová polévka s červenou čočkou


Tomatová polévka s červenou čočkou


Ingredience:
Ingredience:
cibule1 ks
mrkev3 ks
česnek2 stroužky
kari pasta1 lžička
rajčatová passata nebo loupaná rajčata v plechovce300 ml
červená čočka1 šálek (cca 150g)
voda nebo zeleninový vývar1,5 l
rostlinné mléko nebo smetana2 dcl
sůl dle chuti
pepř dle chuti
šťáva z 1 citronu dle chuti
sušená mrkvová a celerová nať2 lžíce
olej2 lžíce
Postup přípravy:

Až moc dobře si pamatuju na ty doby, kdy jsem polévky nesnášela a každý plný talíř té divné tekutiny pro mě byl nepředstavitelná hrůza. Zlom nastal překvapivě s nástupem na střední školu. Já vím, říkáte si, že školní jídelny bývají to nejhorší a nepředvádí se tu žádná gastronomie...a ano, určitě máte pravdu. Ale dvě věci se té naší musely nechat, špekové knedlíky se zelím (ano, milovala jsem je a vždycky jsem na ně stála frontu) a polévky. Nevím, čím to bylo, ale právě na tomhle místě jsem zjistila, že je to vlastně docela dobré. A od té doby polévky miluju a nedám na ně dopustit.

Nejraději mám husté a krémové, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hooodně zeleniny. Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu! Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin.

V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami. Vyzkoušejte!

Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme. K orestovanému základu přilijeme rajčatovou passatu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.

Když je čočka a mrkev uvařená vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Mixujeme tak dlouho, než budete spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí pepřem a bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno