Pažitka
Název:

Topinky s rajčaty, cibulí, bazalkou a umeoctem s balkánským sýrem nebo Šmakounem

vegetariánský recept


Topinky s rajčaty, cibulí, bazalkou a umeoctem s balkánským sýrem nebo Šmakounem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
rajčata5 ks
velká cibule1 ks
čerstvá bazalka dle chuti
česnek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
umeocet dle chuti
Na posypání:
přírodní Šmakoun50 g
balkánský sýr dle chuti
Postup přípravy:

Ráno jsem upekla kváskový chlebík, který jsme se synem zadělávali společně. Odpoledne jsme šli do skleníku otrhat úrodu domácích rajčátek, babička mi hned dala na cestu čerstvě utrženou cibuli. Ve skleníku mám nádhernou bazalku a už se mi začaly sbíhat sliny. No nelenila jsem a využila večerníčku k přípravě rychlé večeře. Tomu se prostě nedalo odolat, chuť byla silnější než já. Prostě stojí za to se čas od času odměnit.

Je jedno jestli si opečete bagetku či chléb, to už nechám na vás. Já si uřízla čerstvý chléb, který jsem si lehce opekla na Ghí. Než se mi rozpálila pánev na topinky, rychle jsem si pokrájela rajčata, cibuli a posekala bazalku. Nechala jsem rozpálit druhou pánev, na kterou jsem dala oříšek Ghíčka a přidala pokrájená rajčata a cibulku, prudce jsem orestovala, přidala bazalku a umeocet, odebrala jsem si pro sebe a manželovi jsem navíc přidala prolisovaný česnek a mletý pepř. 
Na opečený chléb jsem nandala připravenou směs, manželovi jsem nastrouhala navrch balkánský sýr a sobě naloženého šmakouna ve slaném nálevu. Pokud bych dělala pouze pro sebe, zamíchala bych si šmakouna do připravované směsi. Následně jsem jen chleby ozdobila bazalkou.

Podobný recept jsem již někde zahlédla, jen si nemohu vzpomenout kde. Určitě to byla skupinka Vaříme malým dětem, kde se inspiruji, a kterou má nastarost Barbora Charvátová takže i Báře patří velké děkuji. Nebýt této skupinky, tak mé recepty nikdy nevznikly. Takže děvčata moc děkuji.

Poznámka:

Šmakouna ve slaném nálevu jistě ocení lidé, kteří nemohou konzumovat mléčnou bílkovinu.

Recept na šmakouna ve slaném nálevu ZDE.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno