Pažitka
Název:

Torta salata di spinaci e ricotta (koláč ze špenátu a ricotty)


Torta salata di spinaci e ricotta (koláč ze špenátu a ricotty)


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto1 balení
čerstvý špenát350 g
ricotta300 g
parmazán100 g
muškátový oříšek špetka
vejce2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Naprosto jedinečný pokrm, který nadchne všechny, co mají rádi ricottu a špenát. Je to dokonalá kombinace chutí. Skvělý předkrm, který vás nasytí i po pár kouscích. Na tomhle receptu se mi líbí, že je opravdu jednoduché a rychlé ho připravit. 

V trošce vroucí, osolené vody (stačí tak 1 cm vody na dně hrnce) dáme vařit předem omyté listy špenátu na pár minut. Mezitím si do mísy připravíme ricottu, přidáme muškátový oříšek, špetku soli a pepře, parmezán a jedno vejce. Špenát scedíme a vymačkáme z něj pořádně všechnu vodu. Nakrájíme ho na velmi drobné kousky a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím. Směs promícháme.

Zapneme troubu na 180°C. Vyndáme listové těsto a rozložíme ho na pečící papír. Vytvarujeme ho do kulata a jeho okraje do výšky asi 1-2 cm. Doprostřed těsta nandáme směs z ricotty a rozprostřeme po celé ploše. Okraje pomažeme vejcem, která jsme si předtím stranou rozšlehali.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 150 stupňů, na 30-40 minut. Koláč je hotový, jakmile okraje krásně zezlátnou a nafouknou se.

TIP: Do těsta ještě můžeme přidat různé italské měkké sýry nakrájené na menší kostky (jako je např. scamorza, fontina, ementál nebo castelmagno).
Zajímavou variantou je také překrytí koláče další vrstvou listového těsta tak, že se obě propojí a vznikne vám kulatý koláč naplněný směsí z ricotty a špenátu, která se bude ukrývat uvnitř. 
Parmezán se dá výborně nahradit slaným ovčím sýrem pecorino a recept můžete provonět i špetkou majoránky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno