Pažitka
Název:

Torta sbrisolona (italský mandlový koláč)


Torta sbrisolona (italský mandlový koláč)


Ingredience:
Ingredience:
mouka200 g
kukuřičná mouka200 g
mandlecca 200 g
cukr200 g
vanilka nebo vanilkový cukr dle chuti
sádlo100 g
máslo100 g
citronová kůra z 1 citronu dle chuti
žloutek2 ks
Postup přípravy:

Křupavý koláč z města Mantova plný mandlí, vanilky a cukru. Jeho forma je trochu atypická. Při přípravě se totiž těsto zlehka nadrobí do formičky, a když se vytáhne z trouby, je krásně křehké a rozpadá se na malé kousky během jeho konzumace.

Jedná e o starý recept chudých vesničanů z doby okolo 16. století, který by se dle tradice měl připravovat z kukuřičné mouky a vepřového sádla.

Nicméně časem se recept upravil a dnes najdeme řadu jeho variant. kukuřičná mouka se míchá s moukou klasickou, stejně tak jako sádlo s obyčejným máslem. Dle tradic by se dort prý neměl krájet, ale doslova lámat prsty na menší kousky.

Ideálně se konzumuje v kombinaci s dezertními víny jako je například Malvasia, Passito di Pantelleria nebo Vin Santo. Italové kousky sbrisolony rádi do těchto vín namáčejí. Oblíbené jsou i s čokoládovými krémy, marmeládou, vaječným krémem zabaione či s mascarpone. My si tuto delikatesu můžeme vychutnat i u odpoledního šálku kávy…

Rozmixujeme na velmi hrubo většinu mandlí (hrst si necháme stranou) a smícháme je v misce společně s oběma moukami, změklým sádlem a máslem, citronovou kůrou, vanilkou, cukrem (část si necháme stranou na závěrečné posypání) a žloutky.

Máslem vymažeme formičku na dort (ideální průměr okolo 25 cm) a postupně do ní směs sypeme, doslova drolíme mezi prsty. Na závěr posypeme vršek celými mandlemi a pocukrujeme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů na asi 40 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno