

| Ingredience: | |
| velká cibule | 1 ks | 
| velká mrkev | 1 ks | 
| řapíkatý celer | 2 - 3 stonky | 
| malá cuketa | 1 ks | 
| brokolice | 5 růžiček | 
| brambory | 4 ks | 
| kapusta | 5 lupenů | 
| rajčata | 4 ks | 
| česnek | 1 stroužek | 
| velké bílé fazole | 1 - 2 hrti | 
| olivový olej | dle potřeby | 
| parmazán | dle potřeby | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | dle chuti | 
| voda | dle potřeby | 
Toto je jedna z nejznámějších Italských polévek, která původem pochází z Toskánska, se stala tak oblíbenou, že se postupně rozšířila po celé Itálii. Každý si do ní přidal zeleninu podle svého kraje a chuti. V Toskánsku se dává bílá fazole a zase naopak v Římě hnědá.
Jiní přidávají i těstoviny, které se vaří rovnou v polévce. Základní je, že polévka je velmi hustá a je tudíž obědová. Pokud přidáte těstovinu (orecchiette, mušličky, těstovinovou rýži,...), tak nechte polévku tak jak je. Pokud ale nedáte, tak odeberte 1/4, tu rozmixujte a vraťte zpět k polévce.
Veškerou zeleninu si očistěte a nakrájejte. Při vaření už nebude čas a je lépe to mít vše po ruce .
Cibuli, celer a mrkev si nakrájejte na drobno. Zbytek zeleniny na středně velké kousky.
 Z kapustových listů vykrojte středovou tuhou žílu a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek. Pokud nemáte dobrá zralá rajčata, tak raději použijte půl plechovky drcených rajčat.
Den předem namočené fazole propláchněte a uvařte v čisté osolené vodě.
 Pokud nemáte čas, lze použít i velké bílé fazole z plechovky. Musíte však slít lák a fazole propláchnout.
Ve větším hrnci si rozpalte olivový olej, na kterém orestujte italský základ (cibuli, mrkev a celer) a jeden drcený stroužek česneku.
Později přidejte brambory a brokolici. Dvě minutky restujte a můžete vložit další zeleninu. Osolte a zalijte přiměřeně vodou. Pamatujte, že tato polévka má být hustá a tak vody dejte akorát.
Osolte, opepřete, a pokud chcete a máte možnost dát čerstvé bylinky jako je třeba tymián, tak klidně přidejte.
 Polévku vařte na středním plamenu cca 20 minut.
 Na talíři podávejte s trochou parmazánu a pár kapkami olivového oleje.
Dobrou chuť!
Podrobné info: