Pažitka
Název:

Toskánská polévka minestrone

vegetariánský recept


Toskánská polévka minestrone


Ingredience:
Ingredience:
velká cibule1 ks
velká mrkev1 ks
řapíkatý celer2 - 3 stonky
malá cuketa1 ks
brokolice5 růžiček
brambory4 ks
kapusta5 lupenů
rajčata4 ks
česnek1 stroužek
velké bílé fazole1 - 2 hrti
olivový olej dle potřeby
parmazán dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Toto je jedna z nejznámějších Italských polévek, která původem pochází z Toskánska, se stala tak oblíbenou, že se postupně rozšířila po celé Itálii. Každý si do ní přidal zeleninu podle svého kraje a chuti. V Toskánsku se dává bílá fazole a zase naopak v Římě hnědá.

Jiní přidávají i těstoviny, které se vaří rovnou v polévce. Základní je, že polévka je velmi hustá a je tudíž obědová. Pokud přidáte těstovinu (orecchiette, mušličky, těstovinovou rýži,...), tak nechte polévku tak jak je. Pokud ale nedáte, tak odeberte 1/4, tu rozmixujte a vraťte zpět k polévce.

Veškerou zeleninu si očistěte a nakrájejte. Při vaření už nebude čas a je lépe to mít vše po ruce .

Cibuli, celer a mrkev si nakrájejte na drobno. Zbytek zeleniny na středně velké kousky.
Z kapustových listů vykrojte středovou tuhou žílu a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek. Pokud nemáte dobrá zralá rajčata, tak raději použijte půl plechovky drcených rajčat.

Den předem namočené fazole propláchněte a uvařte v čisté osolené vodě.
Pokud nemáte čas, lze použít i velké bílé fazole z plechovky. Musíte však slít lák a fazole propláchnout.

Ve větším hrnci si rozpalte olivový olej, na kterém orestujte italský základ (cibuli, mrkev a celer) a jeden drcený stroužek česneku.

Později přidejte brambory a brokolici. Dvě minutky restujte a můžete vložit další zeleninu. Osolte a zalijte přiměřeně vodou. Pamatujte, že tato polévka má být hustá a tak vody dejte akorát.

Osolte, opepřete, a pokud chcete a máte možnost dát čerstvé bylinky jako je třeba tymián, tak klidně přidejte.
Polévku vařte na středním plamenu cca 20 minut.
Na talíři podávejte s trochou parmazánu a pár kapkami olivového oleje.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno