Pažitka
Název:

Tradiční španělská tortilla (omeleta)


Tradiční španělská tortilla (omeleta)


Ingredience:
Ingredience:
větší brambory4 ks
cibule1 ks
vejce5 ks
olivový olej3 dcl
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Moje španělská kamarádka Elvira mě před měsícem pohostila španělskou tortillou. Když řekla slovo "tortilla", tak jsem si vůbec nepředstavovala omeletu. Původně byla tortillou označována placka z cizrny (poté z kukuřice nebo pšenice), ale ve Španělsku je tento název používán pro omeletu z brambor a vajec, popř. cibule, masa atd. I přesto, že pro přípravu této omelety je potřeba dosti olivového oleje, tak ve výsledku není tortilla vůbec mastná. Nakrájené brambory se musí smažit v oleji, ale někteří lidé si to prý usnadňují, že koupí sáček chipsů a smíchají s vajíčky a hotovo. Tuto variantu jsem ale neochutnala.

Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibuli a na tenké plátky brambory. Smažíme cca 10 minut do zlatavé barvy. Do misky rozklepneme vajíčka, přidáme opečené brambory bez oleje, osolíme a rozmícháme. Přikryjeme alobalem a necháme stát 15 minut. Směs smažíme (již bez přidaného oleje) dozlatova, potom na pánev přiložíme talířek a obrátíme pánev vzhůru nohama tak, aby omeleta byla na talířku. Z talířku ji přemístíme neopečenou částí zpět na pánev a necháme chvilku dojít. Tortilla by neměla být vysušená.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno