Pažitka
Název:

Trés léches (Tří mlékový dort)


Trés léches (Tří mlékový dort)


Ingredience:
máslo na vymazání formy
hladká mouka125 g
kypřící prášek do pečiva1,5 lžičky
sůl špetka
krupicový cukr + 50 g150 g
vejce (oddělené žloutky a bílky)5 ks
mléko80 ml
vanilkový lusk1 ks
slazené kondenzované mléko1 konzerva
neslazené kondenzované mléko1 konzerva
smetana + 500 ml50 ml
rum dle chuti
loupané mandle100 g
třtinový cukr100 g
voda trochu
skořice špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Když jsem ho chystala poprvé, byl dobrý. Když jsem ho udělala podruhé, dostal mě. Jednoduchý nadýchaný piškot prolitý nápaditě sladkou „šťávou“, skrytý pod vrstvou šlehačky a dozdobený vším, co máte rádi. Přesně to je radost, která přišla z Mexika pod názvem Tří mlékový dort. Já ji potkala v Deníku Dity P. a už ji nikdy nechci opustit. Má jen jeden malý nedostatek – nedá se krájet na malé porce!

Jak říkám, zdobit se dá čímkoliv. Já použila na tenké plátky pokrájené nektarinky, zkaramelizovala jsem si pár mandlí a otrhala zbytky levandule….

Menší pekáček nebo větší dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (papír se k máslu přilepí a při troše snahy bude pěkně kopírovat tvar nádoby). Troubu předehřejeme na 175°C. Ve velké míse smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli. V menší míse, ideálně elektrickým šlehačem, prošleháme žloutky s větším dílem cukru (150 g) až do husté světle žluté nadýchané směsi. Vyškrábneme dřeň z celého vanilkového lusku, tu přidáme do žloutkové směsi, a to vše promícháme i s mlékem. Žloutkovou směs přilijeme k mouce a opatrně zpracujeme dohromady. V další vysoké míse ušleháme bílky do sněhu, postupně přidáme 50 g cukru a šleháme dál do sněhu lesklého a pevného, až nám při vytahování půjdou od metliček tuhé špičky. Sníh opatrně, ideálně gumovou stěrkou, vmícháme do žloutkového těstíčka, aby nám vznikla hladká jednolitá nadýchaná směs. Tu vlijeme do připraveného pekáče, rovnoměrně ji rozetřeme a dáme péct do vyhřáté formy asi na 40 minut. Kontrola vpichem špejle vítána. :)
Jakmile máme korpus hotový, necháme ho úplně zchládnout a stáhneme z něj pečící papír. Pokud nemáme dost velký servírovací tác, doporučuji znovu položit na papír a do původní formy. Korpus pak velmi důkladně propícháme vidličkou, a to včetně okrajů a rožků. V misce smícháme obě plechovky kondenzovaného mléka, 50 ml smetany a asi lžíci rumu. Touto slaďoučkou směsí důkladně do posledního místečka prolijeme korpus – včetně posledního okraje. Použijeme veškerý sirup a koláč necháme tak půl hodinky odležet, ať nám všechno pěkně vsákne.
 
Mezitím vyšleháme 500 ml smetany do pevné šlehačky. Pokrájíme ovoce podle chuti a zkaramelizujeme mandle (nebo i jiné oříšky). Jak? Snadno. Vezmeme tolik cukru, kolik máme mandlí – v našem případě je to 100 g. Cukr dáme do kastrůlku, zalijeme třemi lžícemi vody a svaříme na cukrový sirup. Jakmile začne trošku houstnout, vsypeme všechny mandle a mícháme několik minut, dokud se všechny oříšky neobalí v karamelových krystalech. Když je hotovo, přesypeme mandle na talíř, obalíme ještě v mleté skořici a necháme úplně vychladnout.

Teď už zbývá jen dát všechno dohromady. Takže na prolitý korpus přendáme šlehačku, důkladně ji rozmažeme po celé ploše, vyskládáme ovoce (já jsem měla nektarinky a můžu jen doporučit) a ledabyle poházíme mandle. Teď už jen potěšte své blízké touto neodolatelnou sladkostí. Věřte, že vám budou zobat z ruky.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno