Pažitka
Název:

Treska v mandlové strouhance a odlehčený bramborový salát pro děti od 1 roku


Treska v mandlové strouhance a odlehčený bramborový salát pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ryba:
treska (nebo jiná bílá ryba)4 porce
bílý jogurt3 lžíce
olej3 lžíce
sůl dle chuti
citronový pepř dle chuti
Strouhanka:
loupané mandle40 g
strouhanka60 g
nasekaná hladkolistá petržel hrst
olej dle potřeby
Salát:
brambory typu A500 g
nakládané okurky4 ks
cibule1 ks
středně velká mrkev2 ks
mražený hrášek60 g
zakysaná smetana180 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tradiční kapr a salát u nás až tolik nefrčí, na druhou stranu mám ale tradice ráda a snažím se alespoň ty základní držet. Takže se ani obalované ryby a salátu nevzdávám, jen toto jídlo dělám v trošku lehčí formě.

S přípravou salátu je jak známo nejlepší začít den dopředu. Brambory uvařte ve slupce, poté nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Společně s brambory můžete uvařit i mrkev, kterou poté nakrájíte na drobné kostičky. Přidejte najemno nasekanou cibuli a okurky a povolený mražený hrášek. Já používám zeleninu čerstvou nebo mraženou, konzervované salátové směsi a sterilovanou zeleninu nekupuji. Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odpočívat. 

I rybu je dobré nachystat si a naložit den předem. V misce promíchejte bílý jogurt, olej a koření na kašičku, ve které rybu obalte. Přikryjte fólií nebo zavřete do krabičky a nechte do druhého dne marinovat. 

Mandle umelte na jemno a smíchejte se strouhankou. Pokud máte, přidejte nasekanou petrželku nebo jiné oblíbené bylinky. Rybu vyndejte z marinády, tu z ní jen lehce oklepněte a obalte ve strouhance. Díky marinádě nemusíte rybu obalovat ve vejci, strouhanka se na ni lepí sama. Vrstva jogurtové marinády by ale neměla být moc vysoká, aby se strouhanka nerozmatlávala. 

Dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 20 - 30 minut (dle tloušťky rybího filetu). Podávejte s bramborovým salátem.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno