Pažitka
Název:

Třešňový koláč - cherry pie


Třešňový koláč - cherry pie


Ingredience:
Těsto:
máslo190 g
žloutek2 ks
cukr moučka90 g
polohrubá mouka280 g
sůl špetka
Náplň:
vypeckované třešně1 kg
skořice3/4 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičky
muškátový oříšek1/4 lžičky
drcený hřebíček špetka
krupicový cukr1/2 hrnku
vanilkový cukr1 ks
citronová šťáva2 lžíce
kukuřičná mouka nebo škrob2 lžičky
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

A když už jsme u těch třešní, co si dát třeba TŘEŠŇOVÝ PIE ke kávičce, nebo čaji? Je to mňamózní záležitost.

Nejdříve si z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme na 2 hodiny odpočinout v lednici.
Zatímco těsto odpočívá v lednici, do kastrolu si nasypeme třešně, koření, oba cukry a citrónovou šťávu. Postavíme na plotnu a na mírném plamenu zahříváme. Až třešně pustí vodu, odebereme asi 1/4 hrnku a smícháme s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vrátíme zpět do hrnce k třešním a mícháme, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavíme ji a necháme vychladnout. 
Z těsta vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, nalijeme na ni třešňovou náplň a vše přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky nebo srdíčka, která přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče. Těsto nezapomeneme naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno