Pažitka
Název:

Trhané hovězí s domácí barbecue (BBQ) omáčkou


Trhané hovězí s domácí barbecue (BBQ) omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
hovězí krk nebo kližka1 kg
cibule1 ks
česnek3 stroužky
tymián nebo rozmarýn dle chuti
BBQ omáčka:
olej2 lžíce
menší cibule1 ks
česnek1 větší stroužek
rajčatová passata150 ml
worcester1 lžíce
uzená sladká paprika1 lžíce
ocet (jablečný, vinný)1 lžíce
javorový sirup (třtinový cukr)1 lžíce
melasa (nedala jsem)1 lžička
dijonská hořčice1 lžička
kouřová sůl1 - 2 lžičky
bobkový list1 ks
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Chtěli jste recept na trhané hovězí, tak už jsem tady se základním popisem a prvním receptem na jeho využití. Trhané hovězí můžete použít do burgeru, do tortill, do těstovin, na pizzu, s asijskou omáčkou, do salátu... určitě pro něj najdete spoustu využití. Je to velmi jednoduché, díky dlouhému pečení při nižší teplotě trochu delší na přípravu, ale stojí to určitě za to. Ve výhodě budou ti, kteří jsou vlastník pomalého hrnce. 

Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci. Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda. Do pekáče nebo pomalého hrnce vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vod a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo pomalý hrnec zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin. V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte. Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.

Omáčku připravte následujícím způsobem. V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek. Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete. Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť. 

Maso smíchejte s omáčkou a podávejte v bulce jako burger, obložené zeleninou nebo s hranolkami.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno