Pažitka
Název:

Trhané krůtí maso v rajčatové omáčce s avokádovou salsou


Trhané krůtí maso v rajčatové omáčce s avokádovou salsou


Ingredience:
Ingredience:
krůtí maso vcelku - nejlépe krůtí prsa300 g
sůl dle chuti
Rajčatová omáčka:
olivový olej1 lžíce
cibule1/2 ks
rajský protlak1 lžíce
třtinový cukr1 lžička
česnek1 stroužek
mletý koriandr1/2 lžičky
oloupaná rajčata200 g
červená paprika1/2 ks
najemno pokrájená chilli paprička kousek
uvařená cizrna (konzervovaná)120 g
sůl dle chuti
Avokádová salsa:
zralé avokádo1 ks
limetka - šťáva z ní1 ks
šalotka1 ks
pokrájený čerstvý koriandr (i se stonky) hrst
sůl dle chuti
Dále budete potřebovat:
tortilly dle potřeby
Postup přípravy:

Když se řekne "trhané maso", vzpomenu si na svůj první chuťový zážitek, který mi způsobila tahle delikatesa. Bylo to před budovou Chefparade v Holešovicích během 1. foodies konference, kde zaparkoval foodtruck a já měla na tu skvěle vypadající dobrotu obrovskou chuť. Zapomněla jsem na svoje zásady zdravého stravování, odhodila jsem zábrany a vepřové maso v bbq omáčce jsem v té jemné žemli snědla s takovým uspokojením, že jsem nelitovala jediné olíznuté kapky omáčky na prstu. Už je to dlouho, ale na tu chuť si pamatuju dodnes.

Trhané maso má velkou výhodu - skvěle nasákne chuť omáček do své jemné textury a provede vám na jazyku něco neuvěřitelného. A nezáleží, jestli to bude trhané maso vepřové, hovězí, jehněčí nebo drůbeží. Tento recept je takový lehčí, zdravější, proto jsem sáhla po krůtím mase. To skvěle poskytuje notnou dávku bílkovin.

Krůtí maso, resp. prsa, neobsahuje množství živočišného tuku, což je v tomto receptu benefit. Dávku tuků jsem dodala v podobě avokáda, což je doslova superovoce, které využijete na 1000 a jeden způsob. Tahle skvělá salsa dodá jídlu nejen šmrnc, ale skvělé výživové hodnoty.

Sacharidy v tomto případě najdete oproti verzi v bulce v mnohem menší míře, a to v tortille, kterou můžete použít i celozrnnou, a také v cizrně. Luštěniny jsou proslulé svým vysokým obsahem vlákniny i aminokyselin. Přesto nelze zapomínat, že jejich velkou část tvoří i sacharidy, takže nám pěkně poměr všech živin vyváží.

Podtrženo sečteno: takhle může vypadat nutričně vyvážený, zdravý a dobrý oběd anebo večeře pro ty, kteří se nebojí dát si večer trochu sacharidů.

1. Krůtí maso osolte a položte do pekáčku. Podlijte lehce vodou, přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 220°C. Pečte doměkka. Maso během pečení kontrolujte, aby se tekutina nevypařila a šťáva nepřipekla. Vždy trochu podlijte. Během pečení maso obracejte, ab se do něj mohla lépe šťáva vsáknout.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Cibulku nakrájejte na půlkolečka a na mírném ohni restujte na pánvi dozlatova. Přidejte protlak, cukr a promíchávejte asi minutu. Teplotu stále držte na mírném stupni. Česnek prolisujte nebo podrťte najemno a přidejte do pánve spolu s mletým koriandrem. Krátce promíchejte a přidejte nadrobno pokrájená oloupaná rajčata včetně šťávy, papriku nakrájenou na proužky a osolte. Povařte.

3. Když jsou rajčata měkká, přidejte najemno pokrájenou chilli papričku (podle chuti) a scezenou cizrnu. Promíchejte a odstavte z plotny. 

4. Krůtí maso natrhejte pomocí vidliček na vlákna a přimíchejte k rajčatům.

5. Avokádo rozmačkejte vidličkou. Šalotku nakrájejte najemno a přidejte k avokádu. Zakapejte limetkovou šťávou, přidejte najemno pokrájený koriandr, osolte a promíchejte.

6. Tortillu opečte nasucho na pánvi nebo v troubě. Jednu stranu potřete avokádovou salsou a rozprostřete na ni maso. Druhou stranu ohněte přes směs a můžete servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno