Pažitka
Název:

Turecká Ispanakh Yumurta


Turecká Ispanakh Yumurta


Ingredience:
Ispanakh Yumurta:
vejce8 ks
listový špenát800 g
cibule2 ks
olej3 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Bramborovo-špaldové placky:
brambory1 kg
špaldová mouka dle potřeby
sůl dle chuti
olivový olej dle potřeby
česnek3 stroužky
Postup přípravy:

Letos jsem snad poprvé v životě neignorovala velikonoční tradici a na zelený čtvrtek jsem se rozhodla uvařit něco zeleného – tedy přesněji špenát. Na ten náš klasický český protlak zadělávaný moukou jsem zrovna chuť neměla a pochybuji, že ve Francii, kde momentálně žiji, by vůbec byl k sehnání. Co je tady naopak běžně dostupné a velmi oblíbené, jsou čerstvé špenátové listy. Francouzi je milují. Poprosila jsem tedy svého francouzského přítele, aby mi prozradil jeho oblíbený špenátový pokrm. Možností, jak připravit špenát na francouzský způsob, je nespočet. Čerstvé listy se přidávají do salátů, spařené jsou podávány jako příloha, přidávají se do polévek, vaří se, dusí se, smaží se, zapékají se.

Přítel, který pochází z francouzsko-turecké rodiny, si však vzpomněl na turecký recept Ispanakh Yumurta, který rád vařívá jeho tatínek. Příprava je jednoduchá, pokrm  výborně chutná a na českém stole bezesporu udělá dojem.

Na oleji si zesklovatíme cibulku a přidáme špenátové listy, které necháme změknout a zmenšit svůj obsah. Pokud používáme špenát mražený, vložíme jej na pánev a necháme zcela rozmrazit. Osolíme, opepříme a je-li třeba, malinko podlijeme vodou. Ve špenátové směsi si za pomoci lžíce předpřipravíme dolíky a do každého z nich rozklepneme jedno vejce. Na povrchu vejce osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni cca 5 minut. Poté nožem opatrně zkontrolujeme stav vajec. Kdo má rád vejce spíše "na tvrdo", povaří malinko déle.

Na tureckém stole by tento pokrm (vedle dalších mističek, talířků a pánviček plných dobrot) byl pravděpodobně servírován s nějakými plackami či chlebem typu pita. Já jsem však neměla náladu na bílou mouku, tak jsem jako přílohu udělala bramborovo-špaldové placky s česnekem.

Na jejich výrobu potřebujeme brambory, které uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, lehce osolíme a postupně přidáváme špaldovou mouku. Hněteme do té doby, než nám vznikne vláčné těsto, které je možno prsty tvarovat. Těsto si rozdělíme na stejně velké kousky a na pomoučněném vále vyválíme placičky o průměru cca 15 cm a výšce cca 3 mm (případně placky vytvarujeme stlačením mezi dlaněmi).

Opékáme na suché pánvi z obou stran. Čas od času opatrně papírovým ubrouskem očistíme pánev od opadané mouky (má tendenci se pálit). Hotové placky potíráme olivovým olejem, do kterého jsme přidali česnek rozetřený se solí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Eliška Blažková

    zavřít okno