Pažitka
Název:

Tvarohová štola


Tvarohová štola


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka500 g
vejce2 ks
máslo nebo hera150 g
moučkový cukr150 g
vanilkový cukr1 balíček
prášek do pečiva1 balíček
zakysaná smetana150 g
tvaroh250 g
citronová kůra1 lžička
sekané mandle50 g
oříšky50 g
rozinky, brusinky, kandované ovoce dle chuti
Náplň:
sekané ořechy dle chuti
sekané mandle dle chuti
kandované třešně dle chuti
marcipán100 g
Po upečení:
rozehřáté máslo100 g
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

Naprosto neodolatelná, chuťově dokonalá, děsně žravá, vláčná a ... no prostě nejbáječnější štóla jakou jsem kdy jedla. Navíc není vůbec pracná, za pár minut se už bude péct v troubě.

Ze všech surovin vypracujeme v míse mixérem těsto. Uřízneme si dva pečící papíry. Těsto si rozdělíme (od oka) na dvě části, ze kterých uděláme dvě menší štoly. Pokud nejsme žádní troškaři, klidně můžeme nechat těsto v celku a udělat jednu pěkně macatou.

Pečící papír jemně pomoučíme, položíme těsto a lehce jej rozprostřeme, snažíme se udržovat tvar obdélníku. I těsto jemně pomoučíme a rozválíme na silný obdélník. Z marcipánu uválíme váleček dlouhý stejně jako delší strana obdélníku. Marcipán umístíme do středu těsta a po jeho celé délce vysypeme cestičku mandlemi, ořechy a kandovaným ovocem. 

Štolu pak na dvakrát přeložíme, abychom ukryly náplň a hřbetem ruky vytvoříme charakteristický důlek. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (175 oC).

Po upečení celou ještě horkou štólu trpělivě potíráme rozpuštěným máslem, dokud se všechno nevsaje. Hojně pocukrujeme a než se dáme do ochutnávání, počkáme až vychladne (nestojíme přece o bolavý žaludek).

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno