Pažitka
Název:

Tvarohové minimazance


Tvarohové minimazance


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka (T 630)200 g
celozrnná mouka50 g
tvaroh ve vaničce250 g
povolený tuk (Hera máslová)80 g
třtinový cukr50 g
vejce2 ks
prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
vanilkový cukr1/2 balíčku
rozinky namočené v rumu2 - 3 lžíce
mandlové plátky + na posypání60 g
hřebíček2 ks
skořice1 lžička
mletý muškátový oříšek1/4 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičky
mletý kardamon1/8 lžičky
vejce na potření mazance1 ks
Kříže:
špaldová mouka3 lžíce
cukr krupice1/2 lžíce
voda4 lžíce
Glazura:
cukr krupice1 lžíce
voda1 lžíce
Postup přípravy:

Blíží se Velikonoce a to u nás nesmí chybět tři věci a jedna z nich je i mazanec. Letos jsem upravila osvědčený recept, a to především o koření, které jsem do něj prve nedávala a musím říci, že výsledek je o dost lepší, přímo navoněnější. Také jsem místo jednoho velkého mazance udělala jeho mini verze a spokojenost byla hlavně u dětí, které si libovaly, že každý má přeci jen ten svůj celý jen pro sebe.

V kastrolku si rozehřejeme tuk, do kterého jsme vložili hřebíčky a špetku kardamonu. Necháme zchladnout a hřebíčky pak vyndáme.

V míse smícháme obě prosáté mouky, prášek do pečiva, koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek), cukry, tedy "suché ingredience" a přidáme k nim tvaroh, vejce, zchladlou směs tuku a koření a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme plátky mandlí a všechny rozinky i s rumem. Těsto si rozdělíme na cca 14 malých bochánků. Nachystáme si formu na muffiny a vymažeme si ji. Jednotlivé bochánky pak vkládáme do formy a na vrch každého z nich naznačíme tupou stranou nože kříž. Mazanečky pak potřeme rozšlehaným vejce.

Z mouky, cukru a vody uděláme pastu, ze které na bochánky malujeme křížky podle stopy nože. Pokud by se vám nechtěl dělat kříže, tak lze po potření vejcem jen posypat plátky mandlí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut do zhnědnutí. Po vyndání z trouby potřeme bochánky glazurou z cukru a vody, aby byly hezky lesklé.

Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno