Pažitka
Název:

Tvarohový dort Míša s jahodami


Tvarohový dort Míša s jahodami


Ingredience:
Korpus:
vejce (zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh)4 ks
moučkový cukr4 lžíce
olej1 lžíce
polohrubá mouka4 lžíce
prášek do pečiva1 lžička
kakao1 lžíce
Krém:
tvaroh750 g
moučkový cukr150 - 180 g
máslo200 g (na jednu porci)
jahody300 g (i více)
Poleva:
čokoláda na vaření60 g
máslo50 g
mléko1 lžíce
Postup přípravy:

Předem vás musím upozornit, že nejsem žádná zručná cukrářka. Ani se u nás moc zákusky nejí, spíš jenom k nějakým oslavám. Takže to nemám celkově tak nějak vychytané. Ještě ke všemu jsem vzala starší dortovou formu, u které mi špatně funguje zavírání, ale je menší a protože jsem použila právě tu, nešla mi otevřít a popraskala mi čokoláda. No, co nadělám, stejně se dortík  sní, je výborný. Vy budete určitě šikovnější než já.

Míšu miluju, když už sáhnu po nanuku, je to vždycky Míša. Mám ráda tu nakyslou chuť tvarohu a jahody v něm jsou opravdu výborné. Jahody použijte spíš menší nebo je nakrájejte na poloviny, lépe se to pak bude baštit. Recept není žádná novinka, určitě už jste někdy pekly. Tak snad pro ty,kteří ještě nezkoušeli, dávám recept, který jsem přizpůsobila z řezů na velikost dortové formy.

Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy upevníme pečící papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.

Pak opatrně sundáme pečící papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme a stůl.

Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.

A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.

Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno