

| Korpus: | |
| celozrnná mouka | 250 g |
| melasa | 1 lžíce |
| pomleté ořechy | 40 g |
| rozinky | 2 lžíce |
| sušené brusinky | 1 lžíce |
| karob | 2 lžíce |
| kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička |
| rostlinný tuk | 150 g |
| sůl | špetka |
| Náplň: | |
| tvaroh | 500 g |
| žloutek + 2 bílky | 2 ks |
| pomerančová kůra | 1 lžička |
| třtinový cukr | 2 lžíce |
| vanilka | špetka |
| vanilkový pudinkový prášek | 2 lžíce |
| barvivo | 1 lžička |
| sekané mandle | dle potřeby |
| Vršek: | |
| brusinkový kompot | 200 g |
| voda/brusinkový džus (já dala vodu) | 200 ml |
| agar | 2 lžičky |
Opět vymyšlený recept, v kterém jsou použity samé zdravé a chutné ingredience. Pro efekt jsem část tvarohu trochu obarvila bio barvivem a chuť je úžasná...
Předehřejeme troubu na 180°C. Prosejeme do mísy mouku se lžičkou kypřidla, přidáme karob také přes sítko a přidáme špetku soli. Dále přisypeme mleté oříšky a rozinky s brusinkami spařené a pomleté. Přidáme melasu a máslo
a utvoříme nelepivou kouli těsta, které dáme chvíli odležet. Mezitím si smícháme tvaroh se žloutky, přidáme cukr a koření a pudinkový prášek.Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vyválíme nebo natlačíme do formy, propícháme vidličkou (já měla 26cm)-dáme na 10 minut péct na 180°C a po vyndání vlejeme 4/5 tvarohové směsi. Zbylou část obarvíme barvou a pytlíkem nebo lžičkou uděláme různé tvary- pohrajte si, aby to po rozkrojení bylo vidět. Posypeme mandlemi a dáme péct na půl hodiny. Náplň skoro vyleze ven díky sněhu z bílkům, ale pak klesne a náplň bude pěkně vláčná.Necháme zchladnout.Do kastrůlku nalijeme kompot a zředíme ho tekutinou, přidáme 2 lžičky agaru a mícháme do bodu varu, pozor nesmí se vařit a vlejeme na již slehlou tvarohovou (studenou) vrstvu. Dáme ven (teď do zimy, jindy do lednice do chladu) a čekáme až povrch ztuhne. Nejlépe necháme přes noc vychladit, ono si to hezky sedne a ztuhne... Krájíme a vychutnáváme!