Pažitka
Název:

Tvarohový dort s mákem a jablky


Tvarohový dort s mákem a jablky


Ingredience:
Základní těsto (forma 24 cm):
polohrubá mouka200 g
moučkový cukr60 g
máslo (studené)130 g
studená voda2 lžíce
Maková náplň:
mletý mák160 g
práškový cukr50 g
mléko160 ml
Tvarohová náplň:
tvaroh750 g
vanilkový cukr20 g
skořicový cukr10 g
skořice1 a půl lžičky
moučkový cukr45 g
žloutek2 ks
bílek2 ks
jablka3 ks
meruňková marmeláda4 lžičky
Postup přípravy:

Včera jsem po zhruba dvou měsících zase na týden zavítala domů a hrozně jsem se na to těšila už několik dní předtím. Nejen kvůli tomu, že zase vidím svou rodinku (což je super, samozřejmě! :)). 

Těšila jsem se na naši kuchyň, kterou miluju, protože je praktická, je v ní vše, co potřebuju a dá se zásobit všemi surovinami, které si zamanu, aniž bych za ně utratila majlant a nebo je těžce sháněla (i když, v neděli je tady u nás na vesnici s obchody podobně jako v Oslu, to zas takový rozdíl není :)). Chtěla jsem upéct něco, co jsem ještě nepekla (tak jako skoro vždycky, i když se obávám, že z pečení čokoládového dortu pro taťku a bráchu vždy, když jsem doma se asi nevyvlečuju - ne, že bych si teda zas tak stěžovala :)) a chvíli se rozhodovala co to bude. Nakonec byla volba úplně jasná. Myslím, že jsem už několikrát zmiňovala, že miluju tvaroh, takže to byla základní surovina, kterou navíc v Norsku dost postrádám a tak ho chci využít, co to jde, dokud můžu. Potom máme doma pytle čerstvého máku a několik beden čerstvých domácích jablek. A domácí meruňkovou marmeládu od tety. Takže jsem celkově tyto suroviny s pár dalšími nějak "intuitivně" nakombinovala a výsledkem jsem příjemně překvapená. Chuť je krásně vyvážená, dort je krásně šťavnatý a celkem výživný, takže se hodí třeba jako snídaně. A nebo svačina. A nebo prostě jen tak :).

Postup

Na stůl si nasypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte dobře vychlazené máslo, které si nakrájejte na malé kostky. Prsty hněte těsto, dokud z něj nebude taková víceméně drobenka. Potom postupně přilévejte studenou vodu, až dokud vám těsto nebude držet při sobě a bude mít měkkou, ale ne lepkavou konzistenci (pokud se vám to stane, přidejte trošičku mouky). Těsto zabalte do plastové fólie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny.

Mezitím si připravte makovou náplň. Pomletý mák si smíchejte s cukrem. V hrnci přiveďte do varu mléko a potom k němu přisypte makovou směs. Odstavte z plotny.

Připravte si i tvarohovou náplň. V míse si vyšlehejte sníh ze dvou bílků. V jiné míse pečlivě vymíchejte tvaroh se všemi cukry, skořicí a žloutky. Opatrně vmíchejte sníh.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Základní těsto vytáhněte z ledničky a na pomoučené ploše za pomocí též pomoučeného válečku ho vytvarujte do požadovaného tvaru a velikosti (u mě to byla 24cm kulatá forma). Přesuňte do formy vyložené papírem na pečení.

Na těsto přesuňte makovou náplň a prsty ji uhlaďte po celém povrchu dorovna. 2 jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky, kterými rovnoměrně poklaďte makovou náplň. Na jablka poklaďte, opět dorovna, tvaroh. Tvaroh pomažte meruňkovou marmeládou. Nakrájejte zbylé jablko (slupku tentokrát nechce) a ozdobte jím povrch dortu. Dejte péct na 45 min.

Tipy:
- mnohem lepší, než vaničkové tvarohy jsou ty v papírovém obalu a nebo tzv. "farmářské"

- pokud máte, hodí se do tvarohu i troška rumu. Dodá mu příjemné aroma.

- i přesto, že je mák ve většině světa opomíjený a považovaný za drogu, ve své podstatě je zdravý a výživný a napomáhá léčit spoustu chorob. Nejvýznamnější je obrovské množství vápníku.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Sehnalová

    zavřít okno