Pažitka
Název:

Tvarohový kiš "po italsku"


Tvarohový kiš "po italsku"


Ingredience:
Těsto:
hladká špaldová mouka200 g
vychlazené máslo100 g
vejce1 ks
voda3 lžíce
Náplň:
tvaroh1 vanička
mléko50 ml
vejce2 ks
mozzarella125 g
rajčata5 ks
olivy hrstka
sůl dle chuti
bazalka dle chuti
Postup přípravy:

Můj manžel je nepoučitelný, teď v zimě vesele nakupuje rajčata, a když je nakrájím, tak je odmítá jíst, protože prý nejsou k jídlu. Pravda, k těm ze zahrádky mají fakt daleko. No ale co s nimi!?

Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a vykrojíme tuhý zbytek od šťopky. Rajčata umístíme řezem nahoru do zapékací misky a dáme do trouby na cca 10 minut.

Předpékám je ze dvou důvodů - jednat se mi pak pěkně loupou a za druhé nepustí tolik vody do koláče, protože ta se částečně odpaří a částečně vyteče při předpékání. A navíc teď v zimním období nemají rajčata bohatou sluníčkovou chuť, jako v létě a tímto předpečením se jim chuti trošku dodá.

Než se upečou, připravíme si z mouky, másla nastrouhaného na hrubém struhadle, vejce a vody těsto. Zpracováváme jej na vále. Homogenní směs můžeme (nemusíme, pokud spěcháme) dát do lednice na 30 minut (i déle). Těsto pak rozválíme přímo na pečícím papíře a vysteleme s ním koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme na 10 - 15 minut do trouby rozehřáté na 180°C přepéct.

Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, mléko, vejce a nakrájenou bazalku mixérem spojíme v míse. Přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a trošku soli. Olivy bez pecky můžeme nakrájet, jinak mohou zůstat i v celku. Rajčata opatrně vyloupneme ze slupky.

Na předpečený korpus vylijeme tvarohovou náplň, poklademe rajčaty řezem nahoru a osypeme olivami. Koláč strčíme do trouby a na 180°C pečeme cca 35 - 40 minut, dokud není povrch krásně zlatý. Necháme pár minut prochladnout a můžeme se do něj pustit.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno