Pažitka
Název:

Tvarohový koláč s jahodami


Tvarohový koláč s jahodami


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
máslo120 g
celé vejce1 ks
mléko50 ml
vanilkový cukr2 lžíce
Náplň:
tvaroh (2 balení)500 g
žloutek2 ks
vanilkový cukr, extrakt nebo přímo vanilkový lusk1 balíček
cukr krupice dle chuti
jahody dle potřeby
Postup přípravy:

Jahodová sezóna je tady a my máme doma 6 kg výborných jahod a další jsou na cestě. Koktejly a jahody s cukrem jsou samozřejmostí. Samozřejmostí je i jahodový koláč s tvarohem, na který jsem se těšila už skoro měsíc. Jahody se totiž s tvarohem zkrátka mají rády. Léto je prostě tady, a i když ho nemám ráda, nemůžu mu upřít pár báječných záležitostí, jako jsou třeba teplé modré letní noci a nebo právě jahody.

Mouku, změklé máslo, vejce, mléko a cukr smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet.
Poté ho natlačíme do formy v tenké vrstvě tak, abychom utvořili na všech místech stejně vysoký okraj. Těsto na dně formy důkladně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo. 
Tvaroh rozmícháme s vanilkou, cukrem a žloutky a rozetřeme na připravený korpus. Nahoru vyskládáme jahody a lehce je do tvarohu zamáčkneme.

Pečeme v troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou. Po upečení necháme zcela vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno