Pažitka
Název:

Tvarohový koláč s povidly


Tvarohový koláč s povidly


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka400 g
sůl1 špetka
droždí1 kostka
cukr krystal3 lžíce
majolka50 g
rozpuštěné máslo80 g
mléko150-200 ml
žloutky3 ks
Ingredience na náplň:
tvaroh v kostce500 g
cukr2 lžíce
žloutky2 ks
bílky na sníh2 ks
vanilkový pudink1 sáček
rozinky namočené v rumu1 hrst
povidla1 kelímek
celé vejce na potření1 ks
rozpuštěné máslo s rumem1 malý šálek
Postup přípravy:

Takových koláčů není doma nikdy dost. Jeden takový jsem dnes upekla a hned se po něm zaprášilo. Zvláštnost, v některých mých receptech je jedna ingredience. A to majolka!

Droždí rozdrobíme a rozmícháme s cukrem, až se rozteče přilijeme vlahé mléko, rozšlehané žloutky, vlahé máslo. Promícháme a přidáme prosátou mouku, sůl a majolku.

Propracujeme hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě klidně hodinku kynout.

Zatím si připravíme náplň:

Tvaroh dáme do mísy, přidáme pudink, žloutky, cukr a vše dobře promícháme, nakonec vmícháme rozinky a sníh z bílků.
Po hodině těsto vykyne a zdvojnásobí svůj objem.
Vyklopíme ho na mírně pomoučený vál, oddělíme si část těsta na mřížky a dáme stranou.
Těsto rozválíme dokulata tak, aby kruh byl větší než koláčová forma.
Formu vytřeme máslem a vložíme do ní těsto, upravíme do okraje formy.
Dno propícháme vidličkou a rozetřeme náplň.
Z těsta, které máme stranou vyválíme a vykrájíme rádýlkem proužky a poklademe na koláč.

Do mezer vložíme kousky povidel a těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut podle typu trouby.
Ještě horký koláč potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno