Název:Tvarohový tapioka dort s borůvkami a čokoládou
Ingredience:
| Tvarohový základ: |
| tučný tvaroh | 1 ks |
| odtučněný tvaroh (možno zaměnit dvěma polotučnými) | 1 ks |
| polotučné mléko | 100 ml |
| smetana | 40 ml |
| vejce | 3 ks |
| med | 2 lžíce |
| borůvky + 100 ml mléko (rozmixovat) | 50 g |
| tapioka mouka | 1 hrnek |
| bezfosfátový kypřící prášek | 1/2 balíčku |
| kokosový olej či máslo | 1 lžička |
| Čokoládová poleva: |
| hořká čokoláda (55%) | 200 g |
| zakysaná smetana | 250 ml |
| borůvky na dozdobení | 50 g |
| Dále budete potřebovat: |
| pečící forma na dort (průměr 24 cm) | |
| pečící papír | |
| mixér | |
Postup přípravy:Borůvky mě baví! A měla jsem chuť na něco tvarohového. Při tvoření základu koláče jsem zvolila bezlepkovou tapioka mouku a zlehka kokosový cukr. Pak mi to ale nedalo a čokoládová poleva byla na světě. Obě složky koláče se nakonec krásně doplnily a borůvky konečné dílo skvěle osvěžily.
Postup:
- Vyšlehejte oba tvarohy, přidejte mléko a smetanu a opět vyšlehejte. Stejný postup opakujte s vejci a poté s medem či sirupem.
- Rozmixujte borůvky spolu s mlékem a přidejte ke směsi.
- Zbylé suché suroviny vmíchejte k mokrým ingrediencím.
- Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, vymažte kokosovým olejem či máslem a vysypte např. kokosem.
- Připravený tvarohový základ vlijte do formy a pečte na 170°C. Koláč je hotový až se povrch zbarví do zlata(cca 40 minut).
- Asi 30 minut nechte koláč chladnout.
- Následně si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte kousek másla s čokoládou. Ve chvíli, kdy je čokoláda tekutá vmíchejte zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří sametová poleva.
- Polevu vlijte na koláč a ozdobte borůvkami. Podávejte vychlazené.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno