Pažitka
Název:

Tvarohový tapioka dort s borůvkami a čokoládou


Tvarohový tapioka dort s borůvkami a čokoládou


Ingredience:
Tvarohový základ:
tučný tvaroh1 ks
odtučněný tvaroh (možno zaměnit dvěma polotučnými)1 ks
polotučné mléko100 ml
smetana40 ml
vejce3 ks
med2 lžíce
borůvky + 100 ml mléko (rozmixovat)50 g
tapioka mouka1 hrnek
bezfosfátový kypřící prášek1/2 balíčku
kokosový olej či máslo1 lžička
Čokoládová poleva:
hořká čokoláda (55%)200 g
zakysaná smetana250 ml
borůvky na dozdobení50 g
Dále budete potřebovat:
pečící forma na dort (průměr 24 cm)
pečící papír
mixér
Postup přípravy:

Borůvky mě baví! A měla jsem chuť na něco tvarohového. Při tvoření základu koláče jsem zvolila bezlepkovou tapioka mouku a zlehka kokosový cukr. Pak mi to ale nedalo a čokoládová poleva byla na světě. Obě složky koláče se nakonec krásně doplnily a borůvky konečné dílo skvěle osvěžily.

Postup:

  1. Vyšlehejte oba tvarohy, přidejte mléko a smetanu a opět vyšlehejte. Stejný postup opakujte s vejci a poté s medem či sirupem.
  2. Rozmixujte borůvky spolu s mlékem a přidejte ke směsi.
  3. Zbylé suché suroviny vmíchejte k mokrým ingrediencím.
  4. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, vymažte kokosovým olejem či máslem a vysypte např. kokosem.
  5. Připravený tvarohový základ vlijte do formy a pečte na 170°C. Koláč je hotový až se povrch zbarví do zlata(cca 40 minut).
  6. Asi 30 minut nechte koláč chladnout.
  7. Následně si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpouštějte kousek másla s čokoládou. Ve chvíli, kdy je čokoláda tekutá vmíchejte zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří sametová poleva.
  8. Polevu vlijte na koláč a ozdobte borůvkami. Podávejte vychlazené.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno