Pažitka
Název:

Tymiánové kuřecí čtvrtky na zelenině s quinoou a řasou Nori


Tymiánové kuřecí čtvrtky na zelenině s quinoou a řasou Nori


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí čtvrtky - stehna4 ks
tymián dle chuti
cibule1 ks
řapíkatý celer1 ks
mrkev4 ks
celer kousek
menší červená řepa1 ks
petržel1 ks
lahůdkové droždí dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
koření Horalka dle chuti
zakysaná smetana1 kelímek
umeocet dle chuti
voda na podlití
quinoa160 g
sušená řsa Nori hrst
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Doma máme všichni moc rádi pečená kuřecí stehna, ale aby nebyly připraveny stále na stejný způsob, tak jsem přemýšlela o změně. Po delším zírání do ledničky a hledání dalších ingrediencí mě napadlo upéct kuřecí čtvrtky na zelenině alá "co dům dá" a z toho pak připravit omáčku. Ráda vařím a peču jídla tzv. z jednoho pekáče, tudíž to byla ideální volba.

Kuřecí stehna omyjeme, osolíme, okořeníme tymiánem a dáme stranou. Vezmeme si zapékací mísu (či hlubší pekáček) a do něj na struhadle nastrouháme všechnu zeleninu, lehce osolíme, posypeme kořením Horalka a podlijeme trochou vody. Na zeleninu položíme kuřecí stehna a zakryjeme víkem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zakryté asi 45 minut. 
Mezitím si připravíme přílohu: Quinou několikrát spaříme horkou vodou, poté dáme vařit na cca 15 minut do dvojnásobného množství vody spolu s řasou Nori a solí.
Po 45 minutách pečení stehýnek, odkryjeme poklici a necháme odkryté péct ještě dalších 15 minut. Po čtvrthodince vyjmeme kuřecí stehna zvlášť na pekáček a necháme asi ještě 10 minut krásně připéct kůrku pod grilem. Zeleninu v zapékací míse rozmixujeme, dochutíme lahůdkovým droždím, případně ještě dosolíme a zamícháme zakysanou smetanu. Já ještě nakonec trošku okyselila lžičkou Umeoocta. Necháme poté ještě celé chvíli prohřát v troubě společně s kuřetem.
Hotové jídlo si pěkně naaranžujeme na bílý talíř a můžeme se s chutí pustit do toho.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Petra Konečná

    zavřít okno