

| Ingredience: | |
| cizrna | 200 g |
| voda | 250 ml |
| pšeničná bílkovina | 250 g |
| sušený česnek | 1 lžička |
| pepř | 1/2 lžičky |
| sůl | 1 lžička |
| plnotučná hořčice | 2 lžičky |
| rajčatový protlak | 5 lžiček |
| jemné arašidové máslo | 2 lžičky |
| sladká mletá paprika | 2 lžičky |
| kouřové aroma | 3/4; lžičky |
| Nálev: | |
| voda | 1 l |
| sůl | 1 lžička |
| kvasný ocet | 0,5 l |
| nové koření | 5 kuliček |
| cukr | 50 g |
| bobkový list | 5 ks |
| K nálevu: | |
| cibule | 4 ks |
| velká červená paprika | 1 ks |
| bílé kysané zelí | 1 balíček |
Jako asi většina veganů, kteří se stali vegany z morálních pohnutek, mám občas chuť na nějakou tu prasárničku, která standardně není zrovna vegan. Vrátit se k pojídaní zvířat nebo jejich „produktů“ ale nepřichází v úvahu a je potřeba si trošku namáhat šedou kůru mozkovou. Když se ale chce, vše jde. A tak si klidně i kytkožrout jako já může dopřát třeba utopence. Tyhle jsou tak důvěryhodní, že zmátli i pár nekytkožroutů. Myslím, že i vás příjemně překvapí.
Cizrnu přes noc namočíte.
Druhý den ji propláchnete pod studenou vodou a uvaříte doměkka.
Z hotové cizrny slijete vodu, rozmixujete ji na jemno a přesunete ji do větší mísy.
K cizrně přidáte vodu, bílkovinu, česnek, pepř, sůl, hořčici, protlak, arašídové máslo, sladkou papriku a kouřové aroma. Vše pár minut důkladně mísíte dohromady. Vznikne nelepivá hmota tužší konzistence.
Hmotu rozdělíte na 16 stejně velkých kousků. Ty vytvarujete do buřtíkové podobny.
Každý buřtík zabalíte do alobalu a pořádně utáhnete. Když máte zabalené všechny buřtíky, dáte je vařit na páru na 45 minut.
Hotové buřtíky vymotáte z alobalu a necháte vystydnout.
Zatímco se buřtíky vaří, připravíte si nálev. Do hrnce nalijete vodu s octem a přidáte cukr s kořením. Směs svaříte a necháte vychladnout.
Papriku s cibulí očistíte a nakrájíte na proužky.
Když máte vše připravené a vychladlé, začnete do sklenice vrstvit zeleninu a buřtíky.
Nakonec zalijete nálevem. Vše by mělo být ponořené.
Takhle připravené utopence necháte v lednici odležet alespoň týden.