Pažitka
Název:

Utopenci pro vegetariány

vegetariánský recept


Utopenci pro vegetariány


Ingredience:
Ingredience:
cizrna200 g
voda250 ml
pšeničná bílkovina250 g
sušený česnek1 lžička
pepř1/2 lžičky
sůl1 lžička
plnotučná hořčice2 lžičky
rajčatový protlak5 lžiček
jemné arašidové máslo2 lžičky
sladká mletá paprika2 lžičky
kouřové aroma3/4; lžičky
Nálev:
voda1 l
sůl1 lžička
kvasný ocet0,5 l
nové koření5 kuliček
cukr50 g
bobkový list5 ks
K nálevu:
cibule4 ks
velká červená paprika1 ks
bílé kysané zelí1 balíček
Postup přípravy:

Jako asi většina veganů, kteří se stali vegany z morálních pohnutek, mám občas chuť na nějakou tu prasárničku, která standardně není zrovna vegan. Vrátit se k pojídaní zvířat nebo jejich „produktů“ ale nepřichází v úvahu a je potřeba si trošku namáhat šedou kůru mozkovou. Když se ale chce, vše jde. A tak si klidně i kytkožrout jako já může dopřát třeba utopence. Tyhle jsou tak důvěryhodní, že zmátli i pár nekytkožroutů. Myslím, že i vás příjemně překvapí.

Cizrnu přes noc namočíte.
Druhý den ji propláchnete pod studenou vodou a uvaříte doměkka.
Z hotové cizrny slijete vodu, rozmixujete ji na jemno a přesunete ji do větší mísy.
K cizrně přidáte vodu, bílkovinu, česnek, pepř, sůl, hořčici, protlak, arašídové máslo, sladkou papriku a kouřové aroma. Vše pár minut důkladně mísíte dohromady. Vznikne nelepivá hmota tužší konzistence.
Hmotu rozdělíte na 16 stejně velkých kousků. Ty vytvarujete do buřtíkové podobny.
Každý buřtík zabalíte do alobalu a pořádně utáhnete. Když máte zabalené všechny buřtíky, dáte je vařit na páru na 45 minut.
Hotové buřtíky vymotáte z alobalu a necháte vystydnout.

Zatímco se buřtíky vaří, připravíte si nálev. Do hrnce nalijete vodu s octem a přidáte cukr s kořením. Směs svaříte a necháte vychladnout.

Papriku s cibulí očistíte a nakrájíte na proužky.
Když máte vše připravené a vychladlé, začnete do sklenice vrstvit zeleninu a buřtíky.
Nakonec zalijete nálevem. Vše by mělo být ponořené.

Takhle připravené utopence necháte v lednici odležet alespoň týden.

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Veronika Svitáková

    zavřít okno