Pažitka
Název:

Utopenec


Utopenec


Ingredience:
Ingredience:
špekáčky1 kg
cibule1 kg
ocet1/2 l
cukr1 lžíce
sůl1 lžička
bobkový list5 ks
nové koření5 kuliček
pepř celý5 kuliček
voda1,5 dcl
Postup přípravy:

Při servírování můžeme pokrm dozdobit chilli papričkou.

Nejdříve si připravíme lák, kterým špekáčky zalijeme. Do menšího hrnce dáme 1/2l octa a 1,5 dcl vody, bobkové listy, nové koření, pepř celý, sůl, cukr. Lák promícháme a přivedeme k varu, kdy začne pěnit. Hrnec stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout do vlažné teploty.  Špekáčky si mezitím oloupeme ze střívka a rozpůlíme. Připravíme si větší skleněnou nádobu a na dno vložíme první vrstvu na kolečka nakrájené cibule, přidáme špekáčky a dále postupujeme stejně až naplníme celou nádobu. Na vrchní vrstvu špekáčků přidáme cibuli tak, aby je celé zakryla. Vše pak zalijeme ještě vlažným lákem, který jsme si předtím připravili i s kořením. Po úplném vychladnutí vložíme nádobu s utopenci na několik dní do lednice odpočinout. Při servírování můžeme pokrm dozdobit chilli papričkou.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Lukáš Dvořák

    zavřít okno