

| Ingredience: | |
| uzený hovězí jazyk | 1 ks |
| cibule | 1 ks |
| česnek | 3 stroužky |
| bobkový list | 2 ks |
| nové koření | 5 kuliček |
| pepř | 8 kuliček |
| libeček | 1 velká snítka |
| voda | dle potřeby |
| Pyré: | |
| vývar z jazyka | 100 ml |
| menší jablka | 4 ks |
| krenex | 3 lžíce |
| granulovaný česnek | 1 lžička |
| máslo | 1 plátek (1cm) |
| sůl | dle chuti |
Znám takovou jednu škodolibou průpovídku na uzené maso. Říká se, že tchyně a uzené nejradši studené...
Ale my ho máme rádi i teplé a tentokrát trochu netradičně.
Jazyk opláchneme, podle velikosti hrnce rozkrojíme a dáme do hrnce.
Přidáme všechny ostatní suroviny, zalijeme vodou, aby byl jazyk ponořený a slabým varem vaříme doměkka (v papiňáku 60 minut).
Měkký jazyk ponoříme do studené vody, poté ho sloupneme a nakrájíme na porce.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky.
Dáme do vhodného kastrolu, přidáme česnek a vývar a pod pokličkou vaříme 10 minut.
Poté jablka rozmačkáme, přidáme krenex, máslo a již bez pokličky vaříme 3 minuty.
Mezitím ohřejeme naporcovaný jazyk, který podáváme s pyré a šťouchanými bramborami.
Jazyk byl celkem velký. Čtyři porce byly s pyré a zbytek jsme snědli jen tak, bez ničeho ve studeném stavu.