Pažitka
Název:

Václavková polévka


Václavková polévka


Ingredience:
Ingredience:
menší mrkev1 ks
menší petržel1 ks
celer (velký cca jako mrkev) kus
velká cibule1 ks
česnek1 stroužek
houby václavky dle potřeby
sádlo4 lžíce
hladká mouka nebo jíška2 lžíce
pepř špetka
sůl dle chuti
mletý kmín1 lžička
sladká paprika1 lžička
majoránka2 lžičky
Postup přípravy:

...,které se také někdy říká falešná držková, ale k tomu já se moc nekloním. Václavky přece jen mají svojí specifickou kořeněnou chuť. Když falešná držková, tak hlíva ústřičná. Každopádně - dostanete-li se k václavkách, je polévka z nich jasná volba!

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji necháme zesklovatět. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle (nebo nakrájíme na kostičky), přihodíme ji k cibuli a opékáme dohněda. Máme-li houby čerstvé, pokrájíme je na menší kousky a opékáme společně se zeleninou. Mražené, předem opracované (já je osmažím na sádle, zaliji trochou vody a svářím 20 minut, vychladlé uložím do mrazáku) stačí použít až později. Přidáme kmín, papriku a prolisovaný česnek, krátce orestujeme, aby se koření rozvonělo a zalijeme vodou nebo vývarem. Teď teprve přidáme opracované houby. Polévku osolíme, opepříme a vaříme přibližně 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Chceme-li, zahustíme polévku jíškou a krátce provaříme (pokud zahušťujeme moukou, je třeba polévku provařit ještě dalších 15 - 20 minut). Ke konci polévku dochutíme majoránkou a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno