Pažitka
Název:

Vaječno-bramborová polévka s koprem


Vaječno-bramborová polévka s koprem


Ingredience:
Ingredience:
brambory4 ks
vejce natvrdo4 ks
menší pikantnější klobása1 ks
malá cibule1 ks
zakysaná smetana1 kelímek
máslo kousek
hladká mouka2 lžíce
vývarcca 1 l
čerstvý kopr dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Letošní Velikonoce máme teda vajec. A pořád nějak neubývají. Kluci jsou vždycky nadšeni, co jich vykoledovali, ale jíst už je pak moc nechtějí. Zvlášť, když je loupou a celé vejce je od nějaké barvy, třeba modré. Tak dneska jsem uvařila tuhle skvělou polévku. Chuťově je podobná kulajdě, ale ta klobáska tomu dodá šmrnc a manžel byl velmi spokojen, že nemusí z polévky lovit houby.

Nejprve na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme. Vhodime na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka díky mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat. Samozřejmě v této fázi přidáme i  nakrájená vejce. Necháme prohřát, dochutíme a po odtsavení přisypeme posekaný kopr.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno