Pažitka
Název:

Vaječný koňak


Vaječný koňak


Ingredience:
Ingredience:
žloutky6 ks
vanilková pasta nebo 1 vanilkový cukr1 lžička
slazené kondenzované mléko2 plechovky
neslazené kondenzované mléko1 plechovka
hnědý třtinový rum1/2 l
Postup přípravy:

Jako tradičně prosinec utíká nějak rychleji, než všechny ostatní měsíce a mě teda vůbec nepřipadá, že bychom o víkendu měli slavit Štědrý den. Ale už máme stromeček, máme objednanou rybu a máme i v lednici maminčino cukroví (letos totiž nepeču), takže už je to zase tady. Jediné, co nám ještě chybělo (krom posledních dárků), byl náš vaječňák. Co jsem se odstěhovala od rodičů, dělám ho já a každý rok hledám ten papírek, na který mi máma napsala poměry, protože si nikdy nedokážu zapamatovat, kolik je tam slazeného a kolik neslazeného mléka. Tak letos se konečně dokopávám dát recept sem a papírek slavnostně vyhazuju.

Ve větší míse utřete žloutky s vanilkou, až budete mít světle žlutou nadýchanou pěnu. K ní postupně přišlehejte obě mléka a nakonec i rum. Prošlehejte, aby se všechno spojilo a plňte do lahví. Je dobré přelévat koňak přes husté sítko, abyste zachytili větší kousky ze žloutků, které se často nerozšlehají. Dejte na pár dní do lednice odležet a nechte si chutnat! Z uvedeného množství budete mít necelé 2 litry. Veselé Vánoce.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno