Pažitka
Název:

Valašská kyselice


Valašská kyselice


Ingredience:
Ingredience:
uzená krkovice (popř. koleno)500 g
větší klobása1 ks
brambory4 ks
kysané zelí (dle kyselosti můžete propláchnout)500 g
velká cibule1 ks
sladká smetana (pokojové teploty)1 kelímek
majoránkacca 1 lžička
kmín špetka
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
česnek2 stroužky
hladká mouka2 lžíce
sádlo nebo olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Zelí jsem letos naložila na kysání do sklenic 15 kg, tak mám zásoby vitamínů zase do příštího podzimu. Milujeme ho jen tak samotné, ale nejlepší je z něj segedín nebo zelňačka. Tentokrát jsem zelňačku uvařila moravskou, tzv. Valašskou kyselici. Tak pojďte na recept.

Nejprve uvařte doměkka ve vodě uzené maso. Ve vývaru pak i na menší kostky nakrájené brambory. Nikdy nevařte brambory zároveň s kysaným zelím, zůstanou tvrdé.

Část masa nakrájejte na kousky, zbytek uchovejte k jinému použití. Cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s pokrájenou klobásou orestujte na tuku. Přisypte mouku, chvilku ještě restujte. Poté přidejte zelí, promíchejte a zalijte vývarem bez brambor. Osolte, okmínujte, vhoďte bobkové listy a nové koření a vařte do změknutí zelí. Když je zelí měkké, přidejte uzené maso, brambory, majoránku, rozdrcený česnek a přilijte smetanu. Vše nechte ještě cca 10 minut provařit. Dochuťte případně solí a pepřem. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno