

| Kvásek: | |
| mléko | 1/2 l |
| droždí | 100 g |
| cukr | 1 lžíce |
| Těsto: | |
| polohrubá mouka | 750 g |
| hladká mouka | 250 g |
| žloutky | 6 ks |
| vejce | 2 ks |
| moučkový cukr | 3 lžíce |
| soli | 1 lžička |
| Hera | 1 ks |
| olej | 1 dcl |
| Posypka: | |
| polohrubá mouka | 150 g |
| hladká mouka | 150 g |
| cukr moučka | 150 g |
| rozpuštěné máslo | 300 g |
| Tvarohová nádivka: | |
| plnotučný tvaroh | 2 ks |
| rozpuštěné máslo | 100 g |
| sníh z bílku | 1 ks |
| rozinek | hrst |
| hnědý rum | 1 lžíce |
| hrušková povidla (hrušky) | 1 ks |
| švestková povidla | 1 ks |
| jíška | hrstka |
| polohrubá mouka | hrst |
| mletý badyán | špetka |
| skořice | špetka |
| mletý hřebíček | špetka |
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí.
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).
Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).