Pažitka
Název:

Valašský kontrabáš


Valašský kontrabáš


Ingredience:
Ingredience:
brambory500 g
pohanka (vcelku, ne lámanou pohanku)250 g
uzené maso200 g
majoránka1 lžíce
malá cibule1 ks
česnek3 stroužky
sýr na strouhání100 g
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Naše oblíbené jídlo už hodně dlouhou dobu. Poprvé jsem ho uvařila myslím podle Apetitu. A pamatuji si dodnes, že dávku uvedenou pro 4 jsme ve dvou jedli snad 5 dnů. Přesto jsme se ho nepřejedli. Je to totiž kombinace naší oblíbené pohanky společně s uzeným masem a celé je to ochucené česnekem a voňavé po majoránce, nakonec zapečené se sýrem. Na talíř si k tomu vždy přidáme hromádku syrového kysaného zelí. Kdo by odolal? V receptu tady už je množství upravené pro 4, které ale bohatě stačí.

Dejte vařit pohanku. Protože pohanka varem ztrácí všechny prospěšné látky, nejlepší je vařit ji co nejkratší dobu a potom nechat dojít. Vařte ji pod pokličkou 10 minut v mírně osolené vodě a potom dalších 30 minut nechte pod pokličkou dojít do změknutí. Brambory oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky, přibližně 1,5 x 1,5 cm. Dejte je vařit do osolené vody. 

Uzené maso pokrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Na pánev vlijte trochu oleje, rozpalte a začněte opékat cibuli. Když zesklovatí, přidejte maso. Opékejte dalších přibližně 3 - 5 minut a do pánve prolisujte česnek. Nechte ho ve směsi další minutu rozvonět. Přidejte brambory, měkkou pohanku, ochuťte majoránkou a pepřem. Všechno dobře promíchejte a směs vsypte do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku. 

Povrch posypejte nastrouhaným sýrem a zapečte 10 minut na 180°C v troubě

Podávejte se zakysaným zelím.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno