Pažitka
Název:

Vanilkový extrakt


Vanilkový extrakt


Ingredience:
Ingredience:
vanilkový lusk5 ks
vodka (42% alkoholu)200 ml
Postup přípravy:

Vanilkový extrakt není nic, co byste běžně nesehnali v obchodech. Problém je v tom, že ty běžně sehnatelné mají ke kvalitnímu produktu daleko. Jsou divně cítit a dezerty díky nim po vanilce příliš nevoní ani nechutnají. Pokud chcete opravdu kvalitní extrakt z vanilky, musíte sáhnout hlouběji do kapsy, nakoupit na internetu a nebo si ho udělat doma sami. Není na tom nic těžkého a krom alkoholu, kvalitních vanilkových lusků a šroubovací lahve nepotřebujete nic navíc. Opravdu.

Vanilkový extrakt je vhodný i jako dárek k Vánocům a když ho uděláte v těchto dnech, do svátků se stihne rozležet.

Vanilku na něj vybírejte ale pečlivě a raději z dobrého zdroje. Opravdu nedoporučuji lusky od nejmenované firmy běžně sehnatelné v supermarketech, z toho už moc dobrého nedostanete. Raději si připlaťte a kupte nevyschlé, lesklé a šťavnaté kusy. Já mám skvélé zkušnosti z vanilkou z Madagaskaru, kterou kupuji už několik roků na www.vanilkove-lusky.cz

Do skleněné lahve se šroubovacím víčkem nalijeme alkohol (ideální je vodka nebo světlý rum, alkohol by měl být chuťově málo výrazný a obsah alkoholu by měl být minimálně 40 %).

Lusky podélně nařízeneme a vhodíme do alkoholu. Semínka nevydlabáváme, necháme je v lusku. Lahev zavíčkujeme a uložíme do temna. Jednou za čas (když si zrovna vzpomeneme) lahví zatřepeme.

Po 2 měsísích je možné extrakt používat v poměru 30 ml extraktu na 1 litr tekutiny. Já ho obvykle používám tak, jak mám napsáno v receptech - po lžičkách do krémů a těst. 

Zdroj: http://www.vanilkove-lusky.cz/2011/10/vanilkovy-extrakt-recept/

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno