Pažitka
Název:

Vánočka


Vánočka


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
cukr120 g
mléko100 ml
droždí1 kostka
cukr1 lžička
sůl špetka
vanilkový cukr (vanilínový)1/2 ks
vejce1 ks
žloutek2 ks
smetana 33%250 ml
citronová kůra dle chuti
rozinky dle chuti
na pomazání2 žloutky
Postup přípravy:

Také děláte "zkouškovou vánočku"? Přeci jen po roce... Každý rok si musím nejprve udělat tu "zkouškovou vánočku" na začátku Adventu. A pak ještě druhou těsně před Štědrým dnem. Jak to máte u vás? 

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. V míse nejdříve vyšleháme smetanu s cukrem, vejcem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl a vykynutý kvásek. Po částech přimícháváme mouku a rozinky. Nejprve pracujeme měchačkou a pak těsto dobře prohněteme na vále. Vrátíme těsto do mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto znovu prohněteme a rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých si vyválíme jednotlivé prameny. Spodní patro upleteme ze 4 pramenů a přendáme na plech s pečicím papírem, kraje podhrneme a střed promáčkneme. Druhé patro pleteme klasicky jako cop ze 3 pramenů a zase promáčkneme. Vrchní část jsou dva stočené prameny, jejich konce podhrneme pod spodní část. Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a ozdobíme mandlemi. Do každého horního záhybu zapíchneme špejle, aby vánočka „nesjela“. Pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 170°C.

Kvásek uděláme tak, že dáme mléko a cukr do hrnce na sporák a mícháme prstem (abychom ohlídali teplotu). Jak začne být mléko teplé, odstavíme ho ze sporáku, nadrobíme do něj droždí a počkáme, až vzejde - na mléce se udělá béžová "peřina" a mléko již není vidět.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno