Pažitka
Název:

Vánočka s naloženými rozinkami (náš rodinný recept)


Vánočka s naloženými rozinkami (náš rodinný recept)


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka750 g
sůl1 lžička
moučkový cukr120 g
rozpuštěné máslo150 g
žloutky2 ks
naložené rozinky v Božkov mandle (aspoň 2 hodiny)2 lžíce
vlažné mlékocca 200 ml
nasekané mandle2 lžíce
rozšlehané vejce na potření
Kvásek:
vlažné mléko100 ml
třtinový cukr1 lžíce
kvasnice (cca 3/4 kostky)2 dkg
Postup přípravy:

Moji milí, dneska se s vámi podělím o náš rodinný recept, který jsme s mamkou našly na ušmudlaném papíru, který měl otrhané kraje a ležel vzadu naší knihy s recepty. Je na něm prostě krásně vidět, že ho máme doma už velmi dlouho.

1. Jako první věc si ve vyšší sklenici rozmícháme ingredience na kvásek a dáme ho na topení. Dávejte si pozor na to, aby vám kvásek nepřetekl, poměrně rychle vám v teple vzejde. 

2. Do velké mísy si nasypeme odváženou mouku, sůl, nalijeme vlažné mléko, kvásek a promícháme.

3. Přidáme žloutky, máslo a naloženo rozinky v mandlovém Božkovu. 

4. Vypracujeme vláčné, pružné a nadýchané těsto, které necháme cca 1 - 2 hodiny kynout opět nejlépe u topení. Těsto zlehka pomoučněte a přikryjte utěrkou.

5. Až bude těsto vykynuté, rozdělte si těsto na 9 stejných kousků. 4 kousky budete potřebovat na základ, 3 na střed a 2 na vrch vánočky.

6. Poté postupně upleťte jednotlivé díly vánočky. Já jsem pletla podle tohoto videaPři sestavování vánočky nezapomeňte copy potřít rozšlehaným vajíčkem, aby vám jednotlivé copy krásně držely pohromadě. 

7. Hotovou vánočku posypte nasekanými mandlemi. 

8. Vánočku pečeme na 160 stupňů cca 30 minut, dokud nebude krásně zlatavá a mandličky na ní krásně opečené.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Dominika R. Scholzová

    zavřít okno