Pažitka
Název:

Vánočka


Vánočka


Ingredience:
Ingredience:
1:1 hlaká a polohruná mouka750 g
cukr krupice180 g
másla (Hera)180 g
vejce2 ks
mléko375 ml
čerstvé droždí50 g
vanilkový cukr1 ks
sůl špetka
citron (kůra)1 ks
rozinky namočené v rumu hrstka
mandle na posypání hrstka
Postup přípravy:

U nás se rozinky neuchytily, takže tuto Vánočku dělám bez nich. O to bohatěji můžete posypat Vánočku mandlemi. 

Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.
Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme " hady " a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.

Troubu vyhřejeme na 180 - 200C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí, a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno