Pažitka
Název:

Vánoční kaštánková polévka


Vánoční kaštánková polévka


Ingredience:
Ingredience:
jedlé kaštany500 g
drůbeží vývar1,5 l
smetana 33%250 ml
cibule1 ks
máslo2 lžíce
krystalový cukr1 lžička
muškátový oříšek špetka
strouhaný zázvor1 lžička
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

A je to tady! Vánoční atmosféra začíná dominovat všude kolem nás a první adventní neděle je skoro za námi. 

Všichni se těšíme na Vánoce, ať už jsme děti či dospělí. Já osobně se už teď těším, jak přijedou kamarádi... ze světa domů a jako každý rok zajdeme na Vánoční trhy, dáme si svařáček a něco dobrého k zakousnutí. Miluju tu vůni pečených brambor, kaštanů, vánočního punče a svařeného vína.

Proto se i zde budeme celou adventní dobu věnovat vánoční tématice. Jako první bych vás rád naučil kaštánkovou polévku, která není úplně známá, ale vždy, když ji doma uvařím, dlouho nezůstane. Je to taková sympatická alternativa pro ty, kteří nemají rádi rybí polévku a místo ní si vaří tradiční celoroční varianty. 

Kaštany nejprve nakrojíme do kříže a 8 minut povaříme, aby se nám lépe sloupávaly ze slupky, a poté je pokrájíme nahrubo. V hrnci si na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přisypeme kaštany, které společně s cibulkou orestujeme. Přidáme zázvor, muškátový oříšek, sůl, pepř a cukr. Zalijeme vývarem a necháme 20 minut provařit. Přilijeme smetanu a opět chvíli povaříme. Na závěr rozmixujeme, aby byla polévka krémová. Nesmíme si zapomenout nechat pár kaštanů bokem, které nakrájíme na plátky, orestujeme do zlatova a polévku jimi ozdobíme.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Petr Chudárek

    zavřít okno